ΚΟΣΜΟΣ
Associated Press: Τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας «χορεύουν» το ένα γύρω από το άλλο
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι οι σχέσεις ιστορικής αντιπαλότητας των δύο κατ όνομα συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε «χαμηλό» δύο δεκαετιών
SHARE:
Στην ελληνοτουρκική ένταση αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press σχολιάζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζητώντας από την Τουρκία άμεση αποκλιμάκωση.
Το πολεμικό ναυτικό Ελλάδας και Τουρκίας, υπογραμμίζει, σχολιάζει, επί πέντε ημέρες έχουν εμπλακεί σε μία «ακροσφαλή διπλωματία», ύστερα από την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις.
Το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι οι σχέσεις ιστορικής αντιπαλότητας των δύο κατ όνομα συμμάχων στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε «χαμηλό» δύο δεκαετιών και αναφερόμενο στην αντίδραση της Ελλάδας σημειώνει:
«Η Ελλάδα τοποθέτησε τις ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό και έστειλε πολεμικά πλοία επί τόπου απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών σκαφών.
«Με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας», προσθέτει.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, σημειώνοντας ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και τις δηλώσεις του ότι «οι προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο «δεν γίνεται να συνεχιστούν». «Εργαζόμαστε για την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να βρεθεί μια λύση, συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έρευνες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δεσμευτούν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συντάσσεται ένας κατάλογος πιθανών κυρώσεων, ο οποίος θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στο Βερολίνο, αργότερα αυτόν τον μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, τονίζει και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο και ότι «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».