ΚΟΣΜΟΣ
Ακόμη πιο εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο τα παιδιά στη διάρκεια της πανδημίας
Το 44% των παιδιών 11 έως 15 ετών και το 30% των παιδιών 6 έως 10 ετών περνούν 3 έως 6 ώρες την ημέρα online χωρίς παρακολούθηση
SHARE:
Ώρες στο Διαδίκτυο χωρίς καμία επίβλεψη περνάνε πλέον τα παιδιά, εν μέσω πανδημίας και lockdowns, και μάλιστα ακόμη και από την πολύ τρυφερή ηλικία των 5 ετών. Η μη επιτηρούμενη δραστηριότητα των παιδιών στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται σε μεγάλη πρόκληση για τους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών: το 44% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών και το 30% των παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών βρίσκονται online από τρεις έως έξι ώρες την ημέρα χωρίς παρακολούθηση.
Το 44% των παιδιών 11 έως 15 ετών και το 30% των παιδιών 6 έως 10 ετών περνούν 3 έως 6 ώρες την ημέρα online χωρίς παρακολούθησηΑκόμη και οι γονείς παιδιών κάτω των πέντε ετών αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά τους, περνούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα χωρίς επίβλεψη σε μια κινητή συσκευή. Με αυτό το δεδομένο, δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους δυο γονείς δηλώνει πρόθυμος ακόμη και να πληρώσει εξτρά τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο.
Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα εντοπίζει νέα έρευνα της σουηδικής εταιρείας Enea. Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε 4.000 νοικοκυριά στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόκληση φαίνεται να είναι πιο έντονη στις ΗΠΑ, όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο Διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη.
Ποιον εμπιστεύονται;
Όταν ρωτήθηκαν οι γονείς ποιόν εμπιστεύονται για να προστατεύσει τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο, 8 στους 10 απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στα προγράμματα γονικού ελέγχου από τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, λιγότερο από το ένα τέταρτο όλων των γονέων απάντησε ότι θα εμπιστεύονταν το Facebook, το Google ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο κοινωνικών μέσων για την ασφάλεια των παιδιών του στο Διαδίκτυο.
“Όλοι γνωρίζουμε ότι το Διαδίκτυο… έχει τους κινδύνους του. Είναι σαφές ότι οι γονείς εμπιστεύονται πάρα πολύ τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να τους υποστηρίζουν, σε αντίθεση με άλλους παίκτες μεγάλης τεχνολογίας. Κι αυτό σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δεν έχουν μόνο ευθύνη - έχουν επίσης εμπορική ευκαιρία - να ενισχύσουν τις διασφαλίσεις τους για τα παιδιά”, τονίζει η σουηδική εταιρεία.
Πρόθυμοι να πληρώσουν
Οι γονείς, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους στο Διαδίκτυο. Περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι θα κατέβαλλε πρόθυμα ένα επιπλέον χρηματικό ποσό €4 έως €11,5 τον μήνα για αποτελεσματικότερους ελέγχους διασφάλισης της online ζωής του παιδιού.
Η έρευνα ρώτησε επίσης τους γονείς, αν θα άλλαζαν πάροχο κινητής τηλεφωνίας, σε περίπτωση που ο υφιστάμενος δεν μπορεί να τους προσφέρει υπηρεσίες γονικού ελέγχου. Πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν πρόθυμοι να το κάνουν.