ΙΣΤΟΡΙΑ
Εξέγερση Πολυτεχνείου ’73: “Τρομοκρατήσαμε τους τρομοκράτες!”
Δύο μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα και του φοιτητικού κινήματος, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Γιώργος Φιλιππάκης μιλούν στο Cretalive για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973
Η εξέγερση του ’73 υπήρξε το ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής. Ήταν το ιστορικό τέλος της αλληλουχίας των γεγονότων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και παράλληλα το προοίμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δύο μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα και του φοιτητικού κινήματος της εποχής μιλούν στο Cretalive, για το ιστορικό βίωμα καταθέτοντας τις μνήμες τους από τα συγκλονιστικά εκείνα γεγονότα.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος, εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου επισημαίνει με έμφαση “η εξέγερση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ” αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία της Κύπρου, ενώ μιλώντας για τον αντίκτυπο της δράσης του φοιτητικού κινήματος τονίζει “καταφέραμε να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες. Αν τη νύχτα εκείνη δεν έμπαινε το τανκ στο Πολυτεχνείο, την επομένη η χούντα θα είχε πέσει”. Ο ραδιοφωνικός σταθμός, σημειώνει ακόμη, ήταν το “όπλο” των έγκλειστων φοιτητών. “Δημιουργήθηκε γιατί το μήνυμά μας έπρεπε να φτάσει πέρα από το κέντρο της Αθήνας” λέει χαρακτηριστικά. Πόσο, όμως, έχει καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της ζωής του το βίωμα του Πολυτεχνείου; “Μολονότι η λογοτεχνία είναι η ασπίδα προστασίας μου, από το Πολυτεχνείο δεν μπορώ να ξεφύγω. Δεν έχω ξεχάσει τίποτα. Θυμάμαι ονόματα, καταστάσεις, γεγονότα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Κι ο θάνατος για μένα είναι πυξίδα ζωής. Είμαστε όλοι πεπερασμένοι. Γι’ αυτό πρέπει να δώσεις αξία στη ζωή σου”.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιλιππάκης, είχε υπάρξει μέλος της Συντονιστικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχοντας στην ευθύνη του τον νευραλγικό τομέα της περιφρούρησης. Μέχρι εκείνον τον Νοέμβρη του ’73 όμως, είχε συλληφθεί, είχε κρατηθεί στην ΕΣΑ για ένα χρόνο, και είχε βασανιστεί. Διηγείται στο Cretalive την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία είχε οργανωθεί η κοινότητα των εξεγερμένων στο Πολυτεχνείο, μιλά για την εντυπωσιακή ανταπόκριση και αλληλεγγύη του κόσμου, για τις αιματηρές διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα έξω από τον κατειλημμένο χώρο. Με γλαφυρότητα αναφέρεται και στις αγωνιώδεις στιγμές της εκκένωσης μετά την εισβολή του τανκ, πως βρήκε καταφύγιο στο διαμέρισμα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο τέλος της οδού Στουρνάρη και πως αμέσως μετά βγήκε στην παρανομία προσπαθώντας να διαφύγει με ψεύτικο διαβατήριο στο εξωτερικό.
Στο βίντεο που ακολουθεί ακούστε όλα όσα διηγήθηκαν στο Cretalive ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Γιώργος Φιλιππάκης: