Η φιλοξενία των προσφύγων , το νέο υπουργείο και η ενότητα

Η κόντρα και η παρέμβαση

Η θέση της ΠΕΔ ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη, και τούτο κατέστη σαφές για πολλοστή φορά και σήμερα: “Ναι” στη φιλοξενία προσφύγων, αλλά “όχι” στα κλειστά κέντρα!

Οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν άφησαν ασχολίαστη την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Νότη Μηταράκη– μάλιστα θα επιδιωχθεί να γίνει μία συνάντηση μαζί του το συντομότερο δυνατό “για να δούμε τις προθέσεις του”.


Μια "γροθιά" και με τα Δημοτικά Συμβούλια

Πάντως, αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι “πρέπει να πάμε ενωμένοι, σαν μία γροθιά”. Για το σκοπό αυτό, η σημερινή απόφαση που ελήφθη, θα περάσει από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η πρόταση της ΠΕΔ για την συνέχιση της πετυχημένης (ομολογουμένως) συνταγής φιλοξενίας προσφύγων, με επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Σίγουρη και δοκιμασμένη λύση!


Η κόντρα και η παρέμβαση

Μέχρι να φτάσουμε βέβαια στη σύμπνοια, προηγήθηκαν και μερικές στιγμές έντασης και διαφωνιών. Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συναδέλφων του από το Λασίθι.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός εξέφρασε τα παράπονά του στον κ. Μαρινάκη, λέγοντάς του: “Έβαλες μπροστά το Λασίθι” (ως προς τη φιλοξενία προσφύγων). “Αναφέρθηκες σε ένα νομό” συμπλήρωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό δυναμιτίστηκε κάπως το κλίμα.

“Δεν είναι δυνατόν να πάρει ο μικρότερος νομός πρόσφυγες και να μην πάρουν οι άλλοι δύο (Χανιά και Λασίθι)” ήταν η απάντηση- εξήγηση του κ. Μαρινάκη.

Κάπου εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, για να σβήσει μία... φωτιά που πήγαινε να “ανάψει”: “Γίνεται μία πολύ ωραία και γόνιμη συζήτηση μέχρι τώρα. Μην το χαλάσουμε”.


Ετοιμότητα και προθυμία – Η εκτίμηση του Βασίλη Λαμπρινού

Ο κ. Κουράκης είχε επισημάνει νωρίτερα: “Είμαστε πρόθυμοι και πανέτοιμοι να πάρουμε 1.500 και παραπάνω πρόσφυγες για να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες, σε σπίτια. Όπως είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και ανήλικα παιδιά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Η θέση μας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε αυτή πρέπει να μείνουμε σταθεροί".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εκτίμησε ότι η Κρήτη θα υποδεχθεί “πολύ περισσότερους” πρόσφυγες από αυτούς που ακούγονται μέχρι σήμερα: “"Έχουμε μια ανησυχία εάν βρεθούν τα επιπλέον σπίτια. Προσωπική μου άποψη ότι θα έρθουν πολύ περισσότεροι από 1.500. Θα πρέπει να έχουμε μια στερεά άποψη, εάν μπορούμε να βρούμε 400-500 σπίτια επιπλέον σε όλη την Κρήτη".

"Υπάρχει ήδη έρευνα", του απάντησε ο Γιάννης Κουράκης.


“Είχε χάσει τη μπάλα ο Στεφανής”

Ο κ. Μαρινάκης πάντως ήταν φορτισμένος και εξήγησε γιατί: “Κουβάλησα μέσα μου μια αγανάκτηση γιατί αυτό που είδα να μας προτείνουν δεν είχε καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί, ενωμένοι, και να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε με την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση. Να διακριβώσουμε τις προθέσεις του νέου Υπουργείου”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου άφησε αιχμές και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας: "Έτσι όπως το πήγαινε μέχρι τώρα ο κ. Στεφανής επικρατούσε η τακτική " αποφασίζομεν και διατάσσομεν", πηγαίνοντας καταδρομικά και χωρίς να ρωτήσουν κανένα. Ας ελπίσουμε ότι η επανίδρυση του Υπουργείου θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής, αν και δεν είμαι αισιόδοξος”.

Κάποιοι δήμαρχοι, δε, χρέωσαν στον κ. Στεφανή ότι “είχε χάσει τη μπάλα”, ενώ υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ως προς τον λόγο της επανίδρυσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: Όπως σχολιάστηκε, ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για το προσφυγικό ήταν λανθασμένος, και με την αλλαγή αυτή η κυβέρνηση έδειξε σαν να το παραδέχεται.


Η λογική “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”

Είχε ενδιαφέρον αυτό που είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, η αίσθηση του οποίου είναι ότι η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για την δημιουργία κλειστών δομών: "Η πρόθεση είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων. Πιθανώς βλέπουν τη μεγάλη ροή από την κυβέρνηση, την οποία δεν περίμεναν. Η αίσθηση που έχω είναι ότι επιδιώκουν τη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς τα σπίτια και τα 500 κατοστάρικα είναι η λογική "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" ". Εκτιμώ ότι ως Κρήτη πρέπει να βάλουμε τους όρους για να τις ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Βάσει τηλεφωνήματος που δέχθηκα γίνονται οχλήσεις για να παραχωρήσει το ακίνητο του για ανήλικους πρόσφυγες. Να βγάλουμε κι εδώ απαράβατους όρους για να μην δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση".

Νωρίτερα εξάλλου ο κ. Μαρινάκης μετέφερε κάτι το οποίο είχε ειπωθεί – σύμφωνα με τον ίδιο – από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας: “Ο κ. Στεφανής είπε ότι "δεν θέλουμε να καλοπερνάνε οι πρόσφυγες".


Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λιβύη, προβληματισμός για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Οι δήμαρχοι της Κρήτης, εάν μπορούσαν και αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ να πάνε να συναντήσουν τον κ. Μηταράκη, θα το έκαναν. Καλά καλά όμως δεν είχε ορκιστεί ο νέος Υπουργός...

Είχε βάση και λογική η ανησυχία που εκφράστηκε: Ότι με τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι πιθανό και ο νότος της Κρήτης να αρχίσει να υποδέχεται ανεξέλεγκτες καραβιές προσφύγων...

Προβληματισμός επικρατεί και ως προς την φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό να κάνει αναφορά στην ιδιαιτερότητα που έχει αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα: “"Τα παιδιά (τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα) είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Έχουν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Έχουν δει τους γονείς τους να τους σφάζουν μπροστά τους. Έχουν βιώσει την αγριότητα. Δεν διακριβώνεται η ηλικία τους”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ