ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Υψηλή η συμμόρφωση ασθματικών παιδιών στα μέτρα περιορισμού για την Covid-19
Τί δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας
SHARE:
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέδειξε την υψηλή συμμόρφωση ασθματικών παιδιών στα μέτρα περιορισμού (lock-down) σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και την χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην αντικειμενική αξιολόγηση της συμμόρφωσης του κοινού σε μέτρα δημόσιας υγείας.
Αναλυτικά:
Oι νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα φορητές έξυπνες συσκευές όπως τηλέφωνα και ρολόγια εφοδιασμένα με κατάλληλους αισθητήρες, μπορούν να συμβάλουν στην αντικειμενική αξιολόγηση της συμμόρφωσης του κοινού σε μέτρα δημόσιας υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντικειμενική και άμεση συλλογή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την συμπεριφορά του πληθυσμού κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ MEDEA: «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης» (https://www.life-medea.eu/), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου που έχει συνολικά την επιστημονική υπευθυνότητα του προγράμματος (καθ. Παναγιώτης Γιάλλουρος). Δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Scientific Reports” με τίτλο “Use of wearable sensors to assess compliance of asthmatic children in response to lock down measures for the COVID-19 epidemic”. Συμμετείχαν ασθματικά παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών από την Κύπρο και την Ελλάδα- Κρήτη. Η καταγραφή των δεδομένων για τη φυσική δραστηριότητα ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2020, πριν παρουσιαστούν τα κρούσματα κορωνοϊού και εφαρμοστούν οποιαδήποτε μέτρα στις δύο χώρες. Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων COVID-19, η καταγραφή των δεδομένων από τα ρολόγια των παιδιών συνεχίστηκε κανονικά για το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 και έδωσε την ευκαιρία να αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο η συμπεριφορά και η συμμόρφωση αυτής της ευαίσθητης ομάδας του πληθυσμού στα μέτρα περιορισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπήρξε δραστική αύξηση του χρόνου παραμονής των παιδιών στο σπίτι και στην Κρήτη και στην Κύπρο (52% και 44% αντίστοιχα πριν την εφαρμογή των μέτρων στο υψηλό ποσοστό 85% και 95% αντίστοιχα μετά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού). Συνοδεύτηκε με την ανάλογη μείωση στη φυσική δραστηριότητα των παιδιών, όπως προσδιορίστηκε από τον αριθμό βημάτων/ ημέρα που μειώθηκε κατά περίπου 36% για τα παιδιά στην Κρήτη και 30% για αυτά στην Κύπρο.
Αν και τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ταυτόχρονα αναδεικνύουν ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είναι σημαντικό τα ψηφιακά συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης να είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι προσωπικές ελευθερίες, ενώ παράλληλα απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις θετικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία της αποτελεσματικής επιδημιολογικής επιτήρησης.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την Κρήτη είναι ο κ. Μανώλης Γαλανάκης, Καθηγητής Παιδιατρικής και περιλαμβάνει 3 υποομάδες, δηλαδή Παιδιατρική (ασχολείται με την επίδραση της σκόνης της ερήμου στο άσθμα παιδικής ηλικίας και αποτελείται από παιδίατρο, νοσηλεύτρια, προσωπικό διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης με συντονίστρια την Δρ Ε. Μιχαηλίδη Διευθύντρια ΕΣΥ, Παιδίατρο-Παιδοπνευμονολόγο), Καρδιολογική (ασχολείται με την επίδραση της σκόνης της ερήμου σε ενήλικες με αρρυθμία, καθ. Μ. Σημαντηράκης, Επιστ. Συνεργάτης καρδιολόγος Γ. Αναστασίου ) και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (καθ. Ν. Μιχαλόπουλος, Δρ Ν. Καλυβίτης) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ασχολείται με την έγκαιρη ανίχνευση και ενημέρωση για τα επεισόδια σκόνης της ερήμου και με την εγκατάσταση μετρητών και καθαριστών αέρα στα σχολεία και τα σπίτια των συμμετεχόντων, παιδιών και ενηλίκων).
Για την πλήρη δημοσίευση πατείστε εδώ: https://www.nature.com/articles/s41598-021-85358-4
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη