Το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού είναι το καρπούζι. Οι περισσότεροι ξέρουμε μόνο την δροσιστική γεύση του και κάποιοι να διαλέγουν το καλύτερο -αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι ο ήχος του κλασσικού χτυπήματος στον πράσινο φλοιό του μαρτυρά κάτι για το περιεχόμενο.
Λίγοι πάντως ξέρουν για την καταγωγή του από το μακρινό Σουδάν, τις ποικιλίες του και τα χαρακτηριστικά τους καθώς και ότι πρόκειται για ευαίσθητο φρούτο σε ότι αφορά την καλλιέργειά του γι’ αυτό και χρειάζεται προστασία από ασθένειες και έντομα.
Με αφορμή μία επιστημονική έρευνα για το καρπούζι συζητάμε για όλα τα παραπάνω με την δρ. Αφροδίτη Τσάμπαλλα γεωπόνο-ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και τον Αντώνη Παρασκευόπουλο διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.