Καινοτόμα ιατρική ανακάλυψη από Κρητικό γιατρό!

Μια καινούρια μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας του οστού που παράγεται σε μοσχεύματα, βασισμένη σε τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας για την ενδελεχή μελέτη του μεταβολισμού των βλαστοκυττάρων

Οι Κρητικοί επιστήμονες και το κρητικό πνεύμα διαπρέπουν πέρα και έξω από τα μικρά σύνορα της χώρας μας, και μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία αυτό.

Μια νέα ερευνητική ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο ερευνητικό περιοδικό Acta Biomaterialia παρουσιάζει σημαντικές καινοτομίες.

Ένα νέο υλικό που μετατρέπεται σε οστό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννησή του από βλαστοκύτταρα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σύνθετων καταγμάτων που απαιτούν τη χρήση οστικών μοσχευμάτων, φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα με την ανακάλυψη αυτή. Μια καινούρια μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας του οστού που παράγεται σε μοσχεύματα, βασισμένη σε τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας για την ενδελεχή μελέτη του μεταβολισμού των βλαστοκυττάρων.

Η έρευνα αυτή που αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του Κρητικού γιατρού Μιχάλη Κλώντζα στο Imperial College του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Αθανάσιου Μανταλάρη με χρηματοδότηση από τις δράσεις Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε με επικεφαλής το ίδιο το Imperial College σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοϋλικών του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης (Ερλάγκεν, Γερμανία), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Georgia στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν βλαστοκύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί κατά τη γέννηση. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία είτε του ίδιου του ατόμου σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής του είτε άλλου ατόμου, καθώς απορρίπτονται δύσκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την κατασκευή του υλικού αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά κομμάτι μιας πρωτεΐνης που ανιχνεύεται σε υγιή οστά και μελετήθηκε η επίδρασή της σε βλαστοκύτταρα από αίμα ομφαλίου λώρου, τα οποία μετατράπηκαν επιτυχώς σε κύτταρα οστού.

Ο Μιχάλης Κλώντζας γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και τέλειωσε το 2014 με άριστα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διδακτορική του διατριβή στο Imperial College του Λονδίνου και εργάζεται τώρα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Emory και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Ο Κρητικός γιατρός κάνει φυσικά περήφανη και την οπικογένεια του. Οπως είναι γνωστό ο πατέρας του, Μανώλης Κλώντζας, είναι επίσης ορθοπεδικός γιατρός , Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου .

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ