Παύλος Μπαριτάκης: «Αναγκαία η άμεση επίλυση των προβλημάτων των λιμανιών Καστρίου και Άρβης»

Newsroom
Newsroom

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Δήμαρχος Βιάννου

Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων) που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας ο κ. Μπαριτάκης εξέθεσε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου».

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Βιάννου εστίασε στην επίλυση των προβλημάτων των λιμανιών Καστρίου και Άρβης, τα οποία δεν είναι άλλα από την προσάμμωση που καταγράφεται σε αυτά, αλλά και από την καταστροφή του παραλιακού μετώπου της περιοχής, καθώς αυτά χωροθετήθηκαν χωρίς μελέτες.

Ενώ ο κ. Μπαριτάκης, ζήτησε να υπάρξει παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο διοικητικό φορέα που δημιουργείται, καθώς όπως επισήμανε, μέσα από την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό το όργανο, θα μεταφέρεται και θα ακούγεται ουσιαστικά η φωνή των πολιτών. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μπαριτάκη ήταν η παρακάτω:

«Η Βιάννος έχει δύο λιμενικά καταφύγια, της Άρβης και του Καστρίου. Δυστυχώς αυτά χωροθετήθηκαν χωρίς μελέτες, με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα ακτομηχανικής.

Επίτειναν  τη διάβρωση των λιμανιών και το παραλιακό μέτωπο Καστρίου- Κερατοκάμπου, αλλά και στην Αρβη- Νέα Αρβη. Μάλιστα ως το 2018 δεν υπήρχε φορέας διαχείρισης τους. Τα λιμάνια αυτά ήταν «ορφανά». Έγινε μια προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά και καταφέραμε να τα εντάξουμε στον ΟΛΗ, που είναι ο φορέας διαχείρισης τους ως σήμερα.

Με την κατάργηση του ΟΛΗ και τη δημιουργία νέου φορέα, τα λιμάνια αυτά παραμένουν με δημόσιο χαρακτήρα, μένοντας στο νέο φορέα που δημιουργείται, παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα.

Το κυριότερο είναι ότι τα λιμάνια αυτά προσαμμώνουν και καθίστανται μη λειτουργικά από την άμμο που σωρεύει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε διάβρωση των ακτών. Για την ακτή Καστρίου - Κερατοκάμπου, ο Δήμος ολοκλήρωσε τις ακτομηχανικές μελέτες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου. 

Ενώ και στο άλλο λιμάνι, της Άρβης, χρηματοδοτείται η ακτομηχανική μελέτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και ελπίζουμε να συντομεύσει χρονικά η ολοκλήρωση της.

Αυτό που έχουμε να πούμε ως ένας Δήμος που δυστυχώς δεν έχει την τεχνική υποδομή, έχει όμως πολύ καλή συνεργασία με τον ΟΛΗ, είναι ότι καλώς εντάσσονται στο νέο φορέα, καλώς διατηρείται και ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Θα πρέπει όμως να αποκατασταθούν τα άλυτα προβλήματά τους και να σταματήσει η προσάμμωση τους. 

Και αυτό γιατί, αφενός λιμάνια αυτά εξυπηρετούν τους αλιείς της περιοχής. Θα πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας τους και οι ντόπιοι αλιείς να συνεχίσουν να επιτελουν το έργο τους.

Αφετέρου και οι επισκέπτες, που το καλοκαίρι έρχονται στην περιοχή θα πρέπει να μπορούν να δένουν τα σκάφη τους και να απολαμβάνουν το τοπίο της περιοχής. 

Και βέβαια να δούμε την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου, που δυστυχώς εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπαρχει εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο φορέα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί εμείς είμαστε εκεί και ζούμε καθημερινά τα προβλήματα. 

Είμαστε οι πρώτοι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε. Για αυτό πρέπει να έχουμε φωνή και λόγο. Πρέπει να είμαστε μέσα στη νέα διοίκηση γιατί με αυτό τον τρόπο θα ακούγεται επί της ουσίας η φωνή των πολιτών».


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ