ΚΡΗΤΗ
Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης επί της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα Ηρακλείου
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της, υποβλήθηκε γραπτό υπόμνημα
Γραπτό υπόμνημα υπέβαλε η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΗ.
Για πρώτη φορά η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής απηύθυνε κάλεσμα στη 2η συνεδρίασή της στον φορέα προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου».
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της, υποβλήθηκε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις της και τις παρατηρήσεις της επί συγκεκριμένων άρθρων.
Αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε αναφέρει τα κάτωθι :
Το παρόν Σχέδιο Νόμου έρχεται προς διαβούλευση μετά την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.) από το ΤΑΙΠΕΔ στην Κοινοπραξία «Grimaldi Euromed S.P.A. & Μινωϊκές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία», προκειμένου να θεσπιστούν συνοδευτικές και συμπληρωματικές διατάξεις, της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του 2003, αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου, καθώς η πλειοψηφία των μετοχών ανήκουν πλέον σε Ιδιώτη.
Ο Λιμένας Ηρακλείου ανήκει στους λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος της χώρας και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1315/2013, εντάσσεται στους λιμένες του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και η αξιοποίηση του θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Η πώληση του Ο.Λ.Η σε Ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να συνδυαστεί από μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του επιβατικού κοινού αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τον Ο.Λ.Η. Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Λιμένα Ηρακλείου και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η ανάγκη τόνωσης της οικονομίας και ενίσχυσης των επενδύσεων θα πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την αξιοποίηση του Λιμένα Ηρακλείου, ενώ κυρίως, στόχος θα πρέπει να είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ανασταλτικά όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα Ηρακλείου, αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Οι προτάσεις του φορέα μας επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, έχουν ως στόχο να συνδράμουν στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση της σύμβασης και συνοψίζονται στα κάτωθι:
1. Στο Κεφάλαιο Α’, άρθρο 1 του νομοσχεδίου και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 6 της σύμβασης με τίτλο «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 6.2, μετά το σημείο (ii) στη σελ. 22 από 109 της σύμβασης, αναφέρεται ότι: «Κάθε σχέδιο Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης θα καθορίζει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΟΛΗ για την υλοποίηση Έργων ή/και άλλων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του Λιμένα Ηρακλείου κατά τη σχετική Περίοδο ανάπτυξης Λιμένα. Κάθε σχέδιο Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης θα αξιολογείται από Ανεξάρτητο Μηχανικό, ο οποίος θα δικαιούται να προτείνει αλλαγές που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την παρούσα Σύμβαση και το εφαρμοστέο δίκαιο».
Ζητούμε την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου όσον αφορά στην αξιολόγηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης (Master Plan), η οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται εκτός από Ανεξάρτητο Μηχανικό και από Ανεξάρτητο Οικονομολόγο μέλος του Ο.Ε.Ε, καθώς το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Master Plan), πέρα από το τεχνικό μέρος συμπεριλαμβάνει και πολλά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται από έμπειρο Οικονομολόγο μέλος του Ο.Ε.Ε. Προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου:
«….Κάθε σχέδιο Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης θα αξιολογείται από Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχουν Ανεξάρτητος Μηχανικός και Ανεξάρτητος Οικονομολόγος μέλος του Ο.Ε.Ε., η οποία θα δικαιούται να προτείνει αλλαγές που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την παρούσα Σύμβαση και το εφαρμοστέο δίκαιο».
Η ίδια αλλαγή να πραγματοποιηθεί σε όλα τα σημεία που αναφέρεται ότι η αξιολόγηση του σχεδίου Αναπτυξιακού Προγράμματος (Master Plan) θα γίνεται από ανεξάρτητο Μηχανικό.
2. Στο Κεφάλαιο Α’, άρθρο 1 του νομοσχεδίου και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 14 της σύμβασης με τίτλο «ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ», προτείνουμε τη συμμετοχή του φορέα μας, με ορισμό ενός εκπροσώπου Οικονομολόγου μέλους του Ο.Ε.Ε. στον αρμόδιο Κυβερνητικό Φορέα του ΕΔ για τον έλεγχο των σημείων (α), (β) και (γ) του άρθρου 14.1 και των σημείων (α), (β), (γ), (δ), (ε) και (στ) του άρθρου 14.2 που αφορά στον έλεγχο Οικονομικών Καταστάσεων, τον έλεγχο των ετήσιων Συνδυασμένων Πωλήσεων και των Ταμειακών Ροών.
Επιπλέον, στην παράγραφος 3 του άρθρου 14 της σύμβασης, στη σελ. 53 από 109, ζητούμε την τροποποίηση του κειμένου ως εξής:
«14.3 Το ελληνικό Δημόσιο, μετά από πρόταση/εισήγηση του Ο.Ε.Ε., θα δικαιούται να διορίζει, με δικά του έξοδα, δικό του κατάλληλα καταρτισμένο ελεγκτή, Οικονομολόγο μέλος του Ο.Ε.Ε., για τη διακρίβωση των πληροφοριών που παρέχονται από τον ΟΛΗ δυνάμει του άρθρου 14.1 και 14.2 και ο ΟΛΗ θα εξασφαλίζει κάθε εύλογη συνδρομή στον εν λόγω ελεγκτή-οικονομολόγο, συμπεριλαμβανομένης ...».
3. Προτείνουμε επίσης αλλαγές στο Κεφάλαιο Β’, στο άρθρο 12, που αφορά στη δυνατότητα του υπηρετούντος προσωπικού να επιλέξει εάν το επιθυμεί τη μετάταξή του σε άλλες θέσεις του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ζητούμε να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στο προσωπικό για υποβολή αίτησης μετάταξης. Συνεπώς, στο σημείο β) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 να τροποποιηθεί το κείμενο από «β) υποβάλλει αίτηση για μετάταξη έως 31η Δεκεμβρίου 2024» σε «β) υποβάλλει αίτηση για μετάταξη έως 31η Δεκεμβρίου 2025».
Επιπλέον, να διαγραφεί ο περιοριστικός όρος που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 12, δηλαδή να διαγραφεί η πρόταση «Αν με την κοινή απόφαση της παρ. 4 του άρθρου δέκατου τέταρτου έχουν οριστεί, συγκεκριμένες υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα, στα οποία μπορεί, να γίνει μετάταξη, οι προτιμήσεις περιορίζονται σε αυτά».
4. Με το άρθρο 13 του κατατεθέντος νομοσχεδίου, συστήνεται ως ΝΠΔΔ το «Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου». Στο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου ανατίθεται το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης των εξής λιμένων και λιμενικών υποδομών, ρητώς εξαιρουμένων των χώρων που ανήκουν στην κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού, α) του Ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Λινοπεραμάτων, γ) των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Καστρίου και Λούτρας δ) η Νέα Εξωμετρική Ζώνη Β («Θεατρικός Σταθμός»), ε) η Νέα Εξωμετρική Ζώνη Γ («ΚΤΕΛ»), στ) η Νέα Εξωμετρική Ζώνη Δ («Λιμενικό Περίπτερο»).
Δεδομένου ότι οι παραπάνω εκμεταλλεύσεις αποφέρουν σημαντικά έσοδα, μέχρι σήμερα στον Ο.Λ.Η. και μετά την κύρωση του Νόμου στο νεοσύστατο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο η καταβολή ανταποδοτικών τελών του νέου ΝΠΔΔ προς τις δημοτικές διοικήσεις που ανήκουν γεωγραφικά οι συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις, καθώς οι Δήμοι έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των χερσαίων περιοχών. Το ύψος των ανταποδοτικών τελών να καθοριστεί από μελέτη που θα εκπονήσει για τον σκοπό αυτό το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα που θα προέρχονται από το Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου, οι Δήμοι θα πρέπει να τα αξιοποιούν αποκλειστικά για την πραγματοποίηση ανταποδοτικών έργων, έργων υποστήριξης και υποδομής, καθώς και στην εκπόνηση μελετών για υλοποίηση δαπανών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη