ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Βρέθηκαν σανδάλια ηλικίας έξι χιλιάδων ετών

Σε σπήλαιο νυχτερίδων στην Ισπανία εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Βρέθηκαν σανδάλια ηλικίας έξι χιλιάδων ετών

Τα παλαιότερα παπούτσια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος ανακαλύφθηκαν μέσα σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία. Πρόκειται για εξαιρετικά καλοδιατηρημένες σόλες παπουτσιών η χρονολόγηση των οποίων έδειξε ότι είναι ηλικίας περίπου έξι χιλιάδων ετών. Μαζί με τις σόλες βρέθηκαν  με περίτεχνα υφαντά καλάθια και ξύλινα αντικείμενα που η χρονολόγηση έδειξε ότι ορισμένα από αυτά είναι ακόμη παλαιότερα από τις σόλες.

Όλα μαζί τα ευρήματα αποκαλύπτουν την εκπληκτική δεξιοτεχνία και την τέχνη των νεολιθικών προγόνων μας. Το παλαιότερο από τα παπούτσια ήταν ένα σανδάλι υφαντό από μια ίνα που ονομάζεται esparto grass και έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το σύγχρονο παπούτσι Espadrille (εσπραντίγιες). Αν η χρονολόγηση αποδειχθεί ακριβής το σανδάλι θα κερδίσει τον τίτλο του αρχαιότερου ευρωπαϊκού παπουτσιού βγάζοντας από την θέση αυτή ένα δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκε στην Αρμενία το 2008. Η χρονολόγηση με άνθρακα αποκάλυψε ότι η συλλογή των άλλων αντικειμένων ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη τα παπούτσια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικά από τα 76 αντικείμενα δημιουργήθηκαν πριν από 9.500 χρόνια, καθιστώντας αυτό την πρώτη άμεση απόδειξη κατασκευής καλαθιών μεταξύ των πρώιμων κοινωνιών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η ανακάλυψη «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την κατανόηση των τελευταίων κοινωνιών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του πρώιμου Ολόκαινου και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των ευρημάτων μας κάνει να αμφισβητούμε τις απλοϊκές υποθέσεις που έχουμε για τις ανθρώπινες κοινότητες πριν από την άφιξη της γεωργίας στη νότια Ευρώπη».

Τα σανδάλια και άλλα αντικείμενα ανακτήθηκαν από το Cueva de los Murcielagos στην Ανδαλουσία, μια σπηλιά νυχτερίδων στην οποία ανακαλύφθηκε ένας ταφικός θάλαμος από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο έγινε για πρώτη φορά το 1831 από έναν αγρότη που συνέλεξε το πλούσιο σε άζωτο γκουάνο (περιττώματα νυχτερίδων) για να το χρησιμοποιήσει ως λίπασμα.

Ωστόσο, μετά την ανακάλυψη μιας φλέβας ορυκτών, το σπήλαιο εξορύχθηκε και αποκαλύφθηκε μια κρυμμένη στοά. Οι ανθρακωρύχοι λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του σπηλαίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών μουμιοποιημένων πτωμάτων και των υπολειμμάτων άλλων 68 ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ανακτηθεί ποτέ. Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τους επιστήμονες, καθώς οποιαδήποτε τεχνουργήματα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το χορτάρι σπάνια επιβιώνουν τόσο πολύ.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση