Tο 86% των κατασκευαστών είναι θετικό στις “έξυπνες” εγκαταστάσεις

Το 83% υποστηρίζει ότι οι “έξυπνες” εγκαταστάσεις θα μετασχηματίσουν τον τρόπο παραγωγής προϊόντων

Ολοταχώς προς ένα ψηφιακό μέλλον οδεύει η παγκόσμια βιομηχανία με τις “έξυπνες” εγκαταστάσεις να μπαίνουν σταδιακά στην καθημερινότητα των εταιρειών και τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ήδη, το 86% των κατασκευαστών είναι θετικό ως προς τις πρωτοβουλίες για τις “έξυπνες” εγκαταστάσεις, καθώς πιστεύει ότι θα αποτελέσουν το βασικό κίνητρο αύξησης του ανταγωνισμού τα επόμενα 5 χρόνια. Επιπλέον, το 83% υποστηρίζει ότι οι “έξυπνες” εγκαταστάσεις θα μετασχηματίσουν τον τρόπο παραγωγής προϊόντων και το 58% θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός τους θα αυξηθεί το 2020.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της Deloitte, “Deloitte and MAPI Smart Factory Study”, οι “έξυπνες” εγκαταστάσεις θα οδηγήσουν σε αλλαγές στις οργανωτικές και διοικητικές δομές των επιχειρήσεων, με στόχο τη βέλτιστη ροή εργασιών και λήψη αποφάσεων. Εξίσου σημαντική είναι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και η απόκτηση εξειδίκευσης του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, με βάση τις νέες ψηφιακές τάσεις, με στόχο τον μετασχηματισμό του τρόπου εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η νέα γενιά εργαζομένων οφείλει να αντιλαμβάνεται πώς να μετατρέπει τα διαθέσιμα δεδομένα σε αξία, γνωρίζοντας ενδελεχώς τη διαδικασία και τη σύνδεση μεταξύ κόστους και εσόδων.

Βασικός στόχος, όπως διαπιστώνει η μελέτη, εξακολουθεί να θεωρείται η πλήρης αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ευημερίας. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή και την παρουσίαση νέων επιχειρησιακών δομών, λειτουργικών διαδικασιών και εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού με νέες δεξιότητες, θα οδηγήσουν στην πλήρη εξέλιξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Επερχόμενες αλλαγές

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα οφέλη των “έξυπνων” εγκαταστάσεων αφορούν τη συνδεσιμότητα, τη διαφάνεια, την ευελιξία, την πρόληψη και την βελτιστοποίηση όλης της αλυσίδας λειτουργιών. Με τη δημιουργία τους θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα, θα μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος των συστημάτων εκτός λειτουργίας, μέσω άμεσης και προγνωστικής συντήρησης, ενώ παράλληλα θα καλυτερεύσει η ποιότητα, η συμμόρφωση, η παραγωγικότητα και θα ελαχιστοποιηθεί το κόστος.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα της ακριβής παρακολούθησης αποθεμάτων από τις πρώτες ύλες έως και την τελική παράδοση σε πελάτες. Επιπροσθέτως, θα μπορούν οι υπεύθυνοι να λαμβάνουν αναφορές σε πραγματικό χρόνο, αλλά και παρελθοντικών περιπτώσεων, της κατάστασης παραγωγής.

Τις τελευταίες εξελίξεις για τη βιομηχανία και τους λόγους για τους οποίους οι “έξυπνες εγκαταστάσεις” (Smart factories) θα αποτελέσουν το σημείο αιχμής στην μετεξέλιξη των επιχειρήσεων, παρουσίασε ο κ. Nick Davis, Deloitte’s UK Digital Transformation Leader, στο Συνέδριο του ΣΕΒ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ