ΕΛΛAΔΑ
Ξεκινά η υλοποίηση του Εθνικού Φακέλου Υγείας
Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος
SHARE:
Την άμεση υλοποίηση του εθνικού φακέλου υγείας, εξαγγέλλει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» της Τάνιας Η. Μαντουβάλου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα γίνει σε συνεργασία με την ψηφιακή διακυβέρνηση και θα αφορά στη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, με πρώτο κομμάτι τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων, είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα, που θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους. «Ο εθνικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τις βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και κάποια βασικά κλινικά έγγραφα, όπως τα εισιτήρια και τα εξιτήρια των νοσοκομείων». Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΓΓ θα υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή οικονομικών κινήτρων για την διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και κυρώσεις για τους φορείς που δεν συμμορφώνονται.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ και την ετοιμότητα του συστήματος για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού ο κ. Κωτσιόπουλος λέει ότι μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες η Ελλάδα θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,5 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους). «Πιστεύουμε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό μας θα φτάσουμε πολύ κοντά στις 1200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή στις 12 κλίνες ανά 100.00 κατοίκους. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιανουάριο, και θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση στους επόμενους μήνες».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση συγγραφής, τονίζει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με επίκεντρο τα 400 Κέντρα Υγείας της χώρας. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο, με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο γιατρών, ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας, το οποίο θα μπορεί να στελεχώνεται και από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας αναφέρεται και σε σημαντικές πτυχές του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)» το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 13 Ιουλίου και έχει τη δική του επιμέλεια σε συνεργασία με τους κυρίους Κικίλια και Κοντοζαμάνη. «Σκοπός είναι να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας των ασθενών, μέσω ενός οργανισμού ο οποίος για λογαριασμό τους θα προσπαθήσει να κρατήσει τα στάνταρ της νοσηλείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».
Aκολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος στο Πρακτορείο Fm και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου
Ερ: Θα αρχίσω από το θέμα των ΜΕΘ. Είχαμε μία ακόμη δωρεά 40 κλινών αυτή τη βδομάδα από την ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) Από το Νιάρχος την περασμένη εβδομάδα είχαμε άλλη δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για 174 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία (155 κλίνες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ). Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και πόσο απέχουμε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 11,5 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους.
Απ: Πραγματικά θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα από όλα όλους τους δωρητές γιατί έχουν πραγματικά στηρίξει το ΕΣΥ με μία σειρά δωρεών που ίσως και να υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές τις δωρεές έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, το οποίο καταρτίζεται και από την επιτροπή των εντατικολόγων. Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 19 με 577 κλίνες ΜΕΘ. Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και από την αρχή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης να φτάσουμε 1017 κλίνες, που ήταν όμως μία σύμπραξη ουσιαστικά του ιδιωτικού τομέα, των στρατιωτικών και των δημόσιων νοσοκομείων. Εδώ και 3-4 εβδομάδες έχουμε επιστρέψει περί τις 100 κλίνες που δανειστήκαμε από τον ιδιωτικό τομέα, γιατί τα χειρουργεία μας έχουν ξεκινήσει πια κανονικά. Είμαστε γύρω στις 926 σήμερα που μιλάμε. Σε αυτές θα προσθέσουμε τις 174 από τη δωρεά του Νιάρχος. Επίσης έχουμε τις 40 κλίνες με αναπνευστήρες από την ΠΕΦ, οι οποίες θα έρθουν και θα εγκατασταθούν σε αυτές τις 174 του Νιάρχος. Επιπλέον, έχουμε τη μεγάλη δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που αφορά σε 50 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες, 12 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, 17 στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Και υπάρχουν και άλλα πολλά νοσοκομεία που αναπτύσσουν παράλληλα με τη δωρεά του Νιάρχος κλίνες ΜΕΘ. Άρα πιστεύουμε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό μας, θα φτάσουμε πολύ κοντά στο 1200, δηλαδή στις 12 κλίνες ανά 100.00 κατοίκους, μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.
Ερ: Εδώ προ κρίσης ήμασταν στα 6 κρεβάτια ανά 100.000 Τώρα τι γίνεται; Πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα δεύτερο κύμα;
Απ: Με τα 1017 κρεβάτια που έχουμε κατοχυρώσει είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε αυτά θα προστεθούν και όσες κλίνες ΜΕΘ σταδιακά θα αναπτύσσονται από τις δωρεές που ανέφερα. Για παράδειγμα το Σ. Νιάρχος σε διάστημα 3-6 μηνών θα παραδώσει και τις 174 κλίνες. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιανουάριο, και θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση στους επόμενους μήνες.
Ερ: Το θέμα των προσλήψεων είναι σαφώς ένα μεγάλο διαχρονικό αγκάθι. Σε τι φάση βρίσκονται αυτή τη στιγμή.
Απ: Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως σήμερα έχουν προσληφθεί περίπου 600 επικουρικοί ιατροί Περίπου 3.000 νοσηλευτές και περίπου 1.500-1600 άτομα προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων τεχνολόγοι, διοικητικοί που και αυτοί έλειπαν πολύ από το σύστημα, καθώς χρειάζονται για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα νοσοκομείο. Άρα σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 5.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Ερ: Και αυτά τα νούμερα που μόλις αναφέρατε επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες;
Απ: Βεβαίως οι ανάγκες του συστήματος υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Προφανώς οι 5.000 υπάλληλοι που ήδη έχουν έρθει στο σύστημα δίνουν μία νέα ανάσα και μία ώθηση στο υγειονομικό μας σύστημα. Εκτιμούμε όμως και τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλα τα νοσοκομεία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσλήψεις στοχευμένες εκεί που χρειάζεται.
Ερ: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο μεγάλος ασθενής του συστήματος. Ποιες είναι οι αλλαγές που ετοιμάζετε, και οι οποίες εντάσσονται στο νομοσχέδιο, που σχεδιάζεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, ώστε μετά από διαβούλευση να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.
Απ: Είμαστε πράγματι σε διαδικασία συγγραφής του νομοσχεδίου. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Όμως αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε και εσείς και οι ακροατές σας είναι ότι θα στηριχθούμε στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με επίκεντρο τα 400 Κέντρα Υγείας της χώρας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο, με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας, το οποίο θα μπορεί να στελεχώνεται και από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που θα συμπράττουν ουσιαστικά με αυτό το δίκτυο και με τα περιφερειακά μας ιατρεία που είναι σε όλη τη χώρα.
Ερ: Το θέμα πάντως του οικογενειακού γιατρού ανεδείχθη πολύ έντονα στην πανδημία καθότι 8 στους 10 Έλληνες δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Απ: Αυτό που θέλουμε είναι και οι ιδιώτες που πολύ συχνά παρακολουθούν τους ασθενείς, που δεν είναι οικογενειακοί γιατροί, είναι παθολόγοι ή άλλων ειδικοτήτων, να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο της πρωτοβάθμιας, για να παρέχουν συνεχιζόμενη φροντίδα. Να μην βασιστούμε μόνο στους οικογενειακούς γιατρούς, γιατί απλά η χώρα μας δεν έχει ικανό αριθμό οικογενειακών γιατρών, για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Άρα πάμε σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε ως έναν βαθμό στους οικογενειακούς γιατρούς, αλλά αυτό που θέλουμε είναι αυτή η συνεχιζόμενη φροντίδα που θα ξεκινάει από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να περνάει στη δευτεροβάθμια, και να καταλήγει στη μετανοσοκομειακή φροντίδα, με έναν πολύ πιο απλό και πιο δομημένο τρόπο.
Ερ: Μιλήσατε για σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα στην οποία κάποιοι αντιδρούν σθεναρά. Κατά πόσον αυτό θα συμβεί χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης;
Απ: Για μας οι συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Απλά ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει καλή τεχνογνωσία, σε κάποιους τομείς όπως πχ το κατασκευαστικό, ή ο ιατρικός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Όλα αυτά είναι υπηρεσίες που θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας, που δεν χρειάζεται να τις παρέχει από μόνο του το δημόσιο, αλλά θα καλύπτονται με έξοδα του ελληνικού κράτους και θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
Ερ: Και ο ιδιώτης γιατρός θα πληρώνεται μέσω ΕΟΠΥΥ;
Απ: Ναι. Ήδη υπάρχει μία σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, γιατί οι ιδιώτες γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η σύμπραξη δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο, ούτε θα πρέπει να τη δαιμονοποιήσουμε και να πούμε ότι θα επιβαρύνει τον πολίτη.
Ερ: Από τις 6 Ιουλίου βρίσκεται σε διαβούλευση και θα είναι έως και τις 13 το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.)» το οποίο έχει τη δική σας επιμέλεια σε συνεργασία με τους κυρίους Κοντοζαμάνη και Κικίλια. Ποιες είναι οι δομικές αλλαγές που δρομολογούνται σε σχέση με το σύστημα αξιολόγησης των μονάδων υγείας - δημόσιων και ιδιωτικών. Ποιος ο στόχος για τον πολίτη;
Απ: Εδώ πραγματικά φέρνουμε ένα πολύ καινοτόμο νομοσχέδιο για διαβούλευση. Είναι ουσιαστικά μία ιδέα που έχει έρθει και από το εξωτερικό, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Σκοπός είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, μέσω ενός οργανισμού ο οποίος για λογαριασμό τους θα προσπαθήσει να κρατήσει τα στάνταρ της νοσηλείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας) σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Δηλαδή να διασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια, και οι πολίτες να έχουν όλη την πληροφορία στα χέρια τους για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν. Ποια νοσοκομεία έχουν υψηλά στάνταρντ ποιότητας, και ποια θα πρέπει να κάνουν κινήσεις βελτίωσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ελληνικά νοσοκομεία μπορούν να διακριθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός που να ενορχηστρώνει αυτή την προσπάθεια και να πληροφορεί τον πολίτη για όλα αυτά. Και αυτό θα το κάνει ο ΟΔΙΠΥ.
Ερ: Θα υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές ποιότητας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας; Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης;
Απ: Τις προδιαγραφές ποιότητας θα τις θέτει ο ΟΔΙΠΥ και η στόχευση είναι να είναι κοινές για όλο το σύστημα υγείας. Υπάρχει όμως μία διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση από τον ΟΔΙΠΥ, ενώ για τα ιδιωτικά η αξιολόγηση πρέπει να ζητηθεί είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τον υπουργό Υγείας. Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης, αφορούν στην ασφάλεια των ασθενών, την αποδοτικότητα, την ανταποκρισιμότητα των υπηρεσιών υγείας στις ανάγκες των ασθενών, την προσβασιμότητα, τη χρηστή διοίκηση, και τη διαχείριση πόρων.
Ερ: Και τα νοσοκομεία που τα πηγαίνουν καλά θα έχουν μία επιβράβευση, κάποιο μπόνους;
Απ: Όχι με την έννοια του χρηματικού μπόνους. Αλλά θα υπάρχουν θετικά κίνητρα όπως πχ επιπλέον επιστημονικό προσωπικό, επιπλέον χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων, επιπλέον εξοπλισμός κλπ.
Ερ: Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό ότι στις ομιλίες σας πάντα τονίζετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ, που έγινε με αφορμή την πανδημία. Μετά την άυλη συνταγογράφηση που ήρθε για να μείνει, έχετε ανακοινώσει ότι έρχεται το άυλο παραπεμπτικό, τα e- ραντεβού, καθώς επίσης η τηλεσυμβουλευτική θα επεκταθεί σε πολλές ευπαθείς ομάδες. Τι άλλο ετοιμάζετε στο ψηφιακό κομμάτι;
Απ: Αυτό που θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με την ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ο Εθνικός Φάκελος Υγείας. Θα αφορά στη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, με πρώτο κομμάτι τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων, είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα. Είναι προς άμεση υλοποίηση και πιστεύω ότι αυτό το πρώτο κομμάτι θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να μην έχουμε το φαινόμενο, όπου ο ασθενής επαναλαμβάνει τις εξετάσεις και γυρνάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με τη γνωστή τσάντα ανά χείρας (με τα αποτελέσματα των εξετάσεων). Λεπτομέρειες της υλοποίησης θα ανακοινωθούν άμεσα. Να προσθέσω όμως ότι η πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί με κάποιες δωρεές, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
Ερ: Έχει σχέση με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, (με αναλυτικό ιστορικό υγείας, στοιχεία φαρμακευτικής αγωγής, εξετάσεις και εμβόλια) που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος επί της ουσίας δεν λειτούργησε, λόγω του ότι οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί δεν ξεπερνούσαν τους 1200, για δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους;
Αυτός ο φάκελος που λέτε κατασκευάστηκε, αλλά δεν λειτούργησε σωστά. Δεν τον πετάμε όμως, τον ανασχεδιάζουμε και προσθέτουμε νέες υπηρεσίες. Επίσης λύνουμε κάποια προβλήματα νομοθετικής φύσεως που είχε (πχ μπορούσε να μπει μόνο ο οικογενειακός ιατρός). Ο εθνικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τις βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις καθώς και κάποια βασικά κλινικά έγγραφα, όπως τα εισιτήρια και τα εξιτήρια των νοσοκομείων. Παράλληλα θα ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν στις κωδικοποιήσεις, αφού είναι προϋπόθεση για τη συγκρισιμότητα των δεδομένων, που θα συγκεντρωθούν στον ηλεκτρονικό φάκελο. Για να διασυνδεθεί ένα νοσοκομείο με τον Εθνικό Φάκελο Υγείας, θα απαιτηθεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού του συστήματος, ώστε να είναι δυνατή (τεχνικά) η ανταλλαγή των ιατρικών δεδομένων του ασθενούς. Τα χρήματα για αυτήν την αναβάθμιση θα προβλεφθούν στο πλαίσιο του έργου του ηλεκτρονικού φακέλου. Αντίθετα, αν το νοσοκομείο ή ένα ιδιωτικό εργαστήριο δεν συμμορφώνεται θα υπάρξουν κυρώσεις