ΕΛΛAΔΑ
Στον Βόλο ο Αλ. Τσίπρας: Επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο και συνομίλησε με νέους
Το μεσημέρι επισκέφθηκε την αγορά και συζήτησε με τους πολίτες
Στην κεντρική αγορά του Βόλου, στον πεζόδρομο της Ερμού, περιόδευσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πολίτες.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με νέες και νέους σε κεντρικό καφέ της πόλης, οι οποίοι εστίασαν τη συζήτηση στα εργασιακά και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, στο brain drain, καθώς και στα ακριβά ενοίκια που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσίαση από ερευνητικές ομάδες του έργου τους.
Συνομίλησε, επίσης, με τις πρυτανικές Αρχές κι εκπροσώπους του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, οι οποίοι του εξέθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματά τους: ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ιδιαιτέρως διοικητικό που να είναι απόλυτα εξειδικευμένο σε πολύ ειδικές κατηγορίες, όπως στην ψηφιακή μετάβαση, έλλειψη δημόσιων πόρων για την έρευνα, αφού πάνω από το 60% σήμερα προέρχεται από ιδιώτες, καθώς κι έλλειψη υποδομών κι εστιών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Τσίπρας για τους καθηγητές που ανήκουν στην κατηγορία ΕΔΙΠ, όπως και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα, οι οποίοι είναι και οι χαμηλότερα αμειβόμενοι παρά τα υψηλά τους προσόντα, ενώ δεν συμμετέχουν και στις πρυτανικές εκλογές και δεν μπορούν να εξελιχθούν σε ΔΕΠ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
«Η Νίκη Κεραμέως μπορεί να μην γνωρίζει καν πως υπάρχουν συμβασιούχοι στο πανεπιστήμιο», ανάφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός τους, την ίδια ώρα που πανεπιστημιακός σχολίασε σκωπτικά πως ξέχασαν να δείξουν στον κ. Τσίπρα τις μολότοφ που έχουν στα εργαστήρια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πλούτο έρευνας και δημιουργίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
«Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Είναι κρίμα, συνεπώς, να υπάρχει αυτή η κατασυκοφάντηση του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν υπάρχουν άλλοι κλάδοι με τόσες διεθνείς διακρίσεις. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να περάσουμε από την ένταση εργασίας στην ένταση γνώσης. Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Στη ΝΔ δημιουργούν χώρο κερδοσκοπίας στην ιδιωτική σφαίρα. Είναι ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας και βούλησης. Σε δύσκολες συνθήκες κάναμε προσπάθεια ενίσχυσης των πανεπιστημίων. Οφείλουμε σήμερα να τα θωρακίσουμε οικονομικά και θεσμικά. Γι’ αυτό και προτείνουμε διπλασιασμό των δαπανών, αλλά και των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών την επόμενη τετραετία. Για να μην φεύγουν τα καλύτερα μυαλά μας έξω», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε στους συμβασιούχους τη μετατροπή της σύμβασής τους όταν υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε και συνάντηση με το Σύλλογο Προστασίας Παγασητικού Κόλπου για το ζήτημα της εγκατάστασης πλωτής δεξαμενής LNG.
Ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό τους, παραδεχόμενος ότι δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας, ενώ τόνισε πως ναι μεν δεν μπορούμε να απεξαρτηθούμε άμεσα από τα ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο, αλλά και πως πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Φωτογραφίες via cnn.gr