ΕΛΛAΔΑ

Στον Άρειο Πάγο η συνταγματικότητα του νόμου για τα τραπεζικά στελέχη

No profile pic

Πέρα από όποια πολιτική απόφαση έχει ληφθεί ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τελικά τον νόμο για την ποινική μεταχείριση των βασικών τραπεζικών στελεχών, μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά απόφασης (βουλεύματος) που εκδόθηκε επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης από Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, η αναίρεση ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Παπαγεωργίου και αφορά τον νόμο 4637 που ψηφίστηκε από την Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο (2019) και προέβλεψε, ότι στο εξής η δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα από την εισαγγελία, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ακόμη, επιπρόσθετα πλέον της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο επίμαχος νόμος όρισε επίσης ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ο εν λόγω νόμος που πλέον θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητα του ή μη από τον Άρειο Πάγο, όρισε και κάτι ακόμα.

Μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, έθεσε προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλλουν μηνύσεις κατά στελεχών τους, δηλαδή αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων αλλιώς αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε καθώς η Τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Κατά αυτού του βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη ασκήθηκε η αναίρεση, η οποία θα κρίνει το όλο θέμα υπό μορφή πιλοτικής δίκης, ξεκαθαρίζοντας αν ο νόμος αυτός θα κριθεί ή όχι συνταγματικός.

Αντιφατικές αποφάσεις από τα Δικαστικά Συμβούλια

Να σημειωθεί ότι από τα Δικαστικά Συμβούλια των Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος. Συγκεκριμένα, τρία βουλεύματα έχουν παύσει τη δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το Εφετείο, σε σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπαυσε τη δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση