ΕΛΛAΔΑ
Στην αποχέτευση καταλήγουν μάσκες και γάντια
Μετά την χρήση τους, αρκετοί είναι εκείνοι που τα ξεφορτώνονται στην... τουαλέτα
SHARE:
Εκτός από τους δρόμους, όπου πλέον τα ελαστικά γάντια αρχίζουν να είναι ένα συνηθισμένο απόρριμμα, πολλοί αρχίζουν να τα πετούν και... στην τουαλέτα. Η Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ζήτησε από τους πολίτες υπευθυνότητα, προειδοποιώντας για τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στο αποχετευτικό δίκτυο αντικείμενα όπως γάντια, μάσκες και υγρά χαρτομάντιλα. Μάλιστα, η αύξηση των αντικειμένων που απορρίπτονται με αυτόν τον τρόπο έχει αναγκάσει τα συνεργεία συντήρησης να καθαρίζουν έως και δύο φορές την ημέρα τα αντλιοστάσια της πόλης.
Η ΕΥΑΘ με ανακοίνωσή της σύστησε στους πολίτες μεγαλύτερη προσοχή για τα αντικείμενα που απορρίπτονται στην τουαλέτα. «Συστήνεται στο καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης να μην απορρίπτονται στις τουαλέτες χαρτιά από ρολά κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα ή αντισηπτικά υγρομάντιλα, γάντια μιας χρήσης ή ακόμη και μάσκες, προϊόντα που κατά κόρον καταναλώνονται το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της ατομικής φροντίδας και προστασίας από τον COVID-19», αναφέρει. «Το τελευταίο διάστημα οι ποσότητες αντικειμένων που απορρίπτονται στην τουαλέτα αυξάνονται. Βρίσκουμε συνέχεια γάντια και υγρά χαρτομάντιλα στα αντλιοστάσια. Σε ορισμένα κεντρικά αντλιοστάσια χρειάζεται πλέον να επεμβαίνουμε δύο φορές την ημέρα για να καθαρίσουμε τις αντλίες, παράλληλα με τη λειτουργία του δικτύου», λέει ο Χρήστος Τραγανός, διευθυντής δικτύων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ. «Η λανθασμένη αυτή συνήθεια πρέπει να σταματήσει άμεσα, πριν το πρόβλημα λάβει διαστάσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Τραγανό, τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και, σε συνδυασμό με λίπη και λάδια, μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις στις σωληνώσεις, στα αντλιοστάσια και στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης. «Ολα αυτά σε μια περίοδο που η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και υπό δύσκολες συνθήκες, με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία. Ας αναλογιστούν αυτό οι πολίτες. Οπως μάθαμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, έτσι πρέπει να μάθουμε να μην πετάμε τίποτα στην τουαλέτα, ούτε καν το χαρτί υγείας».
Ανάλογες συστάσεις κάνουν και οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ, για την Αττική. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στην ύπαρξη προβλήματος.