ΕΛΛAΔΑ

Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα

Τι λένε Χουλιάρας και Γκάνας - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

No profile pic

Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία νιώθουν ακόμη τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Οι δυο ισχυροί σεισμοί που εκδηλώθηκαν πριν από μια εβδομάδα με διαφορά 33 ωρών συνεχίζουν να προκαλούν φόβο, ενώ πάνω από 1400 σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 600 μετασεισμοί μέχρι 3 Ρίχτερ, ενώ χιλιάδες είναι οι μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. «Η περίπτωση των 2 πολύ ισχυρών σεισμών που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές στην Ελλάδα και σε άλλες τεκτονικές περιοχές όπου η σεισμολογία διέγνωσε τα δυναμικά χαρακτηριστικά στην ανάλυση παρομοίων πολύπλοκων σεισμικών γεγονότων.

Από την ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας φαίνεται η σταδιακή μείωση στον αριθμό των μετασεισμών με την πάροδο του χρόνου και θεωρούμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

 

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων, στις πληγείσες περιοχές από τους διπλούς σεισμούς στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι και χθες έχουν γίνει έλεγχοι και αυτοψίες σε 3.486 κτήρια. Από αυτές, 3.106 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.424 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 92 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 36. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 55 από τις 103 αυτοψίες, ενώ σε 185 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 164 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).

Μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρήγμα που έδωσε τα 6 Ρίχτερ με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε παλιά κυρίως σπίτια.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Γεωλογίας Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι ο ισχυρός σεισμός προήλθε από ένα άγνωστο ρήγμα και όχι το γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, ενώ κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε και ένα άλλο γεωλογικό φαινόμενο που έχει να κάνει με την εμφάνιση ρευστοποιήσεων. Συγκεκριμένα ο κ. Γκανάς είπε: «Οι δυο σεισμοί που είχαμε την περασμένη εβδομάδα άλλαξαν την εικόνα που είχαμε για το τεκτονικό καθεστώς της Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μια ριζική αναθεώρηση που έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε διότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6,3 κλίμακας ροπής δεν είναι το ρήγμα του Τυρνάβου. Και αυτό γιατί με τα δορυφορικά δεδομένα που είχαμε το απόγευμα της Τετάρτης και βγάλαμε τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ρήγμα του Τυρνάβου βρίσκεται μέσα στην παραμόρφωση που δημιούργησε ο σεισμός δηλαδή το ότι το σεισμικό ρήγμα είναι νοτιότερα από αυτό. Σε κάποια απόσταση 7-8 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του σεισμού είναι το Δαμάσι και δεν είναι το μικρό οροπέδιο βόρεια του ρήγματος του Τυρνάβου.

Ως εκ τούτου έχουμε ένα νέο μεγάλο ρήγμα στη Θεσσαλία το οποίο έχει διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική. Αυτή η σεισμική δόνηση δημιούργησε μια καθίζηση περίπου 40 εκατοστά στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Ζάρκου Τρικάλων. Επίσης από ανάλυση των στοιχείων έχουμε ότι η μετασεισμική ακολουθία εκτείνεται από το χωριό Βερνικούσα του νομού Λαρίσσης μέχρι το χωριό Κουτσόχερο και δεν υπάρχει διασπορά επικέντρων άρα μιλάμε για μια περιοχή η οποία έχει ένα μήκος περίπου 30-35 χιλιόμετρα όπου εκδηλώνονται οι μετασεισμοί. Η μετασμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Ο δεύτερος σεισμός ο οποίος έγινε την Πέμπτη το βράδυ έγινε κοντά στο χωριό Αμούρι και διερευνούμε εάν αυτός ο σεισμός έγινε πάνω στο ρήγμα της Τετάρτης η αν έγινε σε κάποιο άλλο ρήγμα το οποίο είναι λίγο βορειότερα. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω από το σεισμό αυτό προέκυψαν μια σειρά από γεωλογικά φαινόμενα στην επιφάνεια τα οποία δεν έχουν σχέση με την τεκτονική διάρρηξη.

Παρατηρήσαμε εκτεταμένη εμφάνιση ρευστοποιήσεων σε αποστάσεις 20 και 30 χλμ από το επίκεντρο. Φαινόμενα ρευστοποιήσεων κοντά στην κοίτη του ποταμού Πηνειού και κοντά στην κοίτη του ποταμού Τιταρήσιου.

Να σας πω ότι ρευστοποίηση ονομάζεται το φαινόμενο που κάνει τα εδάφη να συμπεριφέρονται σαν ρευστά και να μετακινούνται σε περίπτωση σεισμού, προκαλώντας βλάβες στις κατασκευές. Παρατηρείται σε χαλαρό και μη συνεκτικό έδαφος (κυρίως αμμώδες), που είναι κορεσμένο (έχει νερό λόγω επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα), όταν εκδηλώνεται στην περιοχή μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 βαθμών».

 


Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, έφθασαν οι πρώτοι 12 οικίσκοι. Από χθες το πρωί έχει ξεκινήσει η διανομή και εγκατάστασή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κατάλληλες υποδομές (βάσεις, αποχέτευση, ροή υδάτων κλπ) έτσι ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν με ασφάλεια και να είναι λειτουργικοί οι οικίσκοι. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταφερθούν στην περιοχή προοδευτικά και άλλοι 28 οικίσκοι, ώστε να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό οι στεγαστικές ανάγκες των πληγέντων. Στις περιοχές έχουν ήδη μεταφερθεί και 40 τροχόσπιτα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν και άλλα 25.

 

Δείτε επίσης:

 

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 1.424 σπίτια

Ήπια μετασεισμική δραστηριότητα τη νύχτα στη Λάρισα

Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση