ΕΛΛAΔΑ
«Πολεμικοί» τόνοι από την Τουρκία με φόντο τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο
Το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας
Για ακόμα μία φορά η Τουρκία σηκώνει τους τόνους απέναντι στις Αθήνα αυτή τη φορά με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Κινητήριος μοχλός για να ασκηθεί πίεση δεν είναι άλλος από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Τα γειτονικά Μέρα που κάνουν στοχευμένες διαρροές, τονίζουν ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης θα ενεργοποιήσει το casus belli, δηλαδή την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα η Μιλιέτ έγραψε ότι «τα νερά της περιοχής των ερευνών είναι αμφισβητούμενα».
Από την πλευρά το CNN Turk «προανήγγειλε» αντίδραση της Λιβύης «οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν μια έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζει ωστόσο την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με το μνημόνιο για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το ζήτημα είναι αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει απόσπασμα ρεπορτάζ του.
Τα μηνύματα της Αθήνας
H Αθήνα θεωρεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς βλέπει πως η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων, αγνοεί τη γεωγραφία, αγνοεί την κοινή λογική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διπλό μήνυμα το ένα προς την Τουρκία και το άλλο προς τη Λιβύη
Προς την Τουρκία το μήνυμα Δένδια ήταν ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα, και μετά τις εκλογές μοναδικό θέμα διαλόγου θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο μήνυμα προς της Λιβύη ήταν ότι όταν και εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ με τη Λιβύη - όταν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση - τότε θα υπάρξει και τριμερής συμμαχία Ελλάδας, Λιβύης, Αιγύπτου.
Φωτογραφία από e.m.mitroshin via vista.create
Διαβάστε επίσης:
Έρευνες στην Κρήτη: "Ο καλός σχεδιασμός μειώνει τα στρεβλά επιχειρήματα της Τουρκίας"
Helleniq Energy: Ξεκινούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο
Με δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου απαντά η Τουρκία στις σεισμικές έρευνες
Υπάρχει ενδεχόμενο αγωγού Ελλάδας – Λιβύης; Τι σημαίνει η πρόταση για την Τουρκία