ΕΛΛAΔΑ

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πτηνών στο Ναύπλιο - Δείτε εικόνες

Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πτηνών στο Ναύπλιο - Δείτε εικόνες

Πραγματοποιήθηκαν στον υγρότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) από την Ορνιθολογική εταιρεία, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024.Οι ΜΕΚΥΠ είναι μέρος ενός προγράμματος παρακολούθησης βιοποικιλότητας (International Waterbird Census της Wetlands International), και λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 100 χώρες. 

Συμμετέχουν χιλιάδες ορνιθοπαρατηρητές ανά τον κόσμο, κάνοντας τις ΜΕΚΥΠ ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα συντονίζονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και εκατοντάδες εθελοντές ανά την χώρα εξορμούν  στους υγροτόπους στα μέσα Ιανουαρίου, καταμετρώντας τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά (πάπιες, ερωδιοί, γλάροι, κορμοράνοι, βουτηχτάρια, παρυδάτια κ.α.). Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ. Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και οι λεπτομέρειες για τις μετρήσεις και τις περιοχές που αυτές έγιναν συγκεντρώνονται στην πρόσφατα αναβαθμισμένη βάση δεδομένων. Οι στόχοι της παγκόσμιας αυτής απογραφής είναι οι ακόλουθοι:

Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.

Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών,  τους οποίους  χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις βιολογικές ανάγκες τους.

Να παρέχει πληροφορίες που έχει συλλέξει από την απογραφή, για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων.

 

Δείτε εικόνες: 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση