Την ανησυχία της για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξέφρασε η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνά Λινού, μιλώντας στο TheCaller WEB TV και τη Βούλα Κεχαγιά, λέγοντας ότι χθες ο δείκτης θετικότητας ήταν πάνω από 6%.
“Θα ήμουν ευτυχής εάν για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βλέπαμε σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης” είπε υπονοώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάμψη.
Η κ. Λινού δεν έκρυψε την αγωνία της πως με βάση την σημερινή εικόνα δύσκολα θα κάνουμε Πάσχα πέρα από την… βεράντα και διαπίστωσε πως ο εμβολιασμός πάει πολύ αργά.
Η καθηγήτρια ανέφερε πως ο χρόνος κατά τον οποίο η κοινότητα στη χώρα μας θα αποκτήσει ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εγκριθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της johnson & johnson επισημαίνοντας ότι κανονικά θα πρέπει να εμβολιάζονται περίπου 60.000-70.000 πολίτες ημερησίως την ώρα που σήμερα εμβολιάζονται περίπου 35.000.
Σχολιάζοντας τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία είπε ότι θα λειτουργήσουν μόνο εάν εφαρμοστούν και “αντίμετρα” κι εν προκειμένω παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ψυχολογία των πολιτών πρωτίστως μέσω της αξιοποίησης των υπαίθριων χώρων. Όπως ανέφερε η κυρία Λινού το κράτος δεν πρέπει να ανακοινώνει μόνο πού απαγορεύεται να πάνε οι πολίτες πχ στις παιδικές χαρές αλλά συγχρόνως μέσω των δήμων να ανακοινώνει σε ποιες περιοχές και ποια πάρκα επιτρέπεται να πηγαίνουν για άσκηση και περίπατο.
Πέραν των ψυχικών νοσημάτων που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω lockdown προειδοποίησε ότι μπορεί να “ευνοηθεί” η παχυσαρκία όπως επίσης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά και να παρατηρηθεί αύξηση του καπνίσματος.
Ιδιαίτερα αυστηρή εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά την λήψη μέτρων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λέγοντας ότι δεν έγινε ποτέ παρέμβαση, ομοίως στα σχολεία δεν προχώρησαν προσλήψεις εκπαιδευτικών και στο δημόσιο η τηλεργασία δεν ξεπέρασε ποτέ το 50%.
Πρότεινε σε ό,τι αφορά τους μεγάλους χώρους εργασίας να υπάρξει επιδότηση των δωρεάν αποτελεσματικών μασκών και παρατήρησε πως οι απλές χειρουργικές μάσκες προστατεύουν μόνο σε ποσοστό 40% γι’ αυτό και συνέστησε την χρήση διπλής μάσκας.
Σε ό,τι αφορά τα μαζικά τεστ η Αθηνά Λινού είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα “γιατί δεν ξέρουμε πού γίνονται τα τεστ” και πώς κατανέμονται στις διάφορες περιοχές επιμένοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι “να προλάβουμε τη νόσο”. Επομένως, συνέχισε πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα ΜΜΕ, την έκθεση στους μεγάλους χώρους εργασίας και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στις δομές των μεταναστών ακόμη και στις φυλακές “αλλιώς τα υφιστάμενα μέτρα φοβάμαι πως δεν αρκούν”.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που “χάνονται” καθώς υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν είπε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σπάει το πρωτόκολλο και με σαφείς οδηγίες να εμβολιάζονται άστεγοι, άποροι ακόμη και περαστικοί. Εξέφρασε τη διαφωνία της με την επιλογή φίλων και κολλητών για εμβολιασμό στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος να “χαθούν” δόσεις εμβολίων υπονοώντας ότι σε μερικές περιπτώσεις συνέβη και αυτό.