ΕΛΛAΔΑ
Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία
«Αναζητούμε την ισορροπία» για το άνοιγμα, επισημαίνουν οι ειδικοί
SHARE:
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, το πώς θα γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας, τις δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τις «παγίδες» που κρύβουν τα self-tests τα οποία θα μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν από τα φαρμακεία.
«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.
«Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε κλειστούς χώρους, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια κλπ.. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσουμε άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους και με μέτρα που αποτρέπουν τη διάδοση. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από ό,τι δύο μήνες πριν, λόγω κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σχετικά με το τι πρέπει αν γίνει σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά της περαιτέρω διάδοσης της πανδημίας.
«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε», είπε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας.
«Λύγισε» το Θριάσιο
Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στο Θριάσιο, όπου σήμερα θα παρουσιαστούν και γιατροί που έχουν επιστρατευθεί, και συνομίλησε με τον χειρουργό ορθοπεδικό, Γιάννη Γαλανόπουλο.
«Μας προφύλαξε κάπως το ΕΚΑΒ στην εφημερία μας. Είχαμε, ωστόσο, 34 εισαγωγές με κορωνοϊό, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από εχτές. Σήμερα έχουμε 4 ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Κλείνουμε την εφημερία με έξι κρεβάτια απλής νοσηλείας κορωνοϊού. Στην προηγούμενη εφημερία είχε έρθει πολύς κόσμος, και επιλέχθηκε εχθές να επιβαρυνθεί κάπως περισσότερο το Ασκληπιείο της Βούλας. Εξυπηρετεί η κατανομή και ο χειρισμός του ΕΚΑΒ, αλλά στο τέλος δε θα υπάρχουν δυνατότητες χειρισμών, οι υποδομές είναι πεπερασμένες. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να επιτάξει τις υποδομές του ιδιωτικού τομέα σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ μαζί με το ειδικευμένο προσωπικό», τόνισε ο κ. Γαλανόπουλος.
«Σήμερα περιμένουμε 14 συναδέλφους στο Θριάσιο. Πρέπει να παρουσιαστούν στις 8 για να αναλάβουν υπηρεσία. Δεν ξέρω αν έχουν προετοιμαστεί με τεστ για να πιάσουν σήμερα υπηρεσία. Θα αφήσουν, όμως, πίσω τους τα ιατρεία τους, όπου έδιναν πολύτιμες υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια. Επίσης δεν έχουν άμεση επαφή με το νοσοκομείο, και αυτό θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί και αναμένονται σήμερα στο Θριάσιο.
«Σε κρίσεις, όπως στην πανδημία, χρειάζονται συνεννοήσεις και συναίνεσης. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε εχθρούς. Το κλειδί όμως είναι η προετοιμασία. Υπήρχε χρόνος για καλό σχεδιασμό και ποια θα είναι η θέση που θα βρει ο καθένας. Δεν έγινε δυστυχώς κάτι τέτοιο. Τώρα όλα πρέπει να γίνουν σε λίγο χρόνο», σχολίασε για το θέμα της επιστράτευσης ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Για τα τεστ τα αυτοεκτελούμενα, είναι θετική εξέλιξη αν προχωρήσουν, αλλά έχουν και πολλές παγίδες. Δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας τους και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μας δίνουν απάντηση, αν έχουμε συμπτώματα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καλά στο αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά όχι τόσο αξιόπιστα στο θετικό. Αν έχω συμπτώματα η επιλογή δεν είναι το self-test. Πρέπει να κάνω το κανονικό», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας αναφορικά με τα self-tests.