ΕΛΛAΔΑ
Κινητοποίηση για την υποστελέχωση των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας
Ανακοίνωση των εργαζομένων στην έρευνα
SHARE:
Κινητοποίηση για το θέμα της υποστελέχωσης των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, ανακοινώνουν οι εργαζόμενοι στην έρευνα.
Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τον Σύλλογο Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Σύλλογο Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων, αναφέρεται:
"Την Τρίτη 25/02/2020 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από σχετικές αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων που καλούσαν σε στάση εργασίας στους εν λόγω φορείς. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε τόσο από την ΠΟΕΕΚ-Ι όσο κι από την ΑΔΕΔΥ η οποία είχε εξαγγείλει για την ίδια μέρα στάση εργασίας για τα ΝΠΔΔ ΕΚ της χώρας. Στις 10:30 έλαβε χώρα συνάντηση με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα έρευνας, κ. Δήμα στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κυριαζής. Από πλευράς εκπροσώπων εργαζομένων στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Κάσσης (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ), κ. Παρώνης (Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), κ. Πετρόπουλος (Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), κ. Δερμούσης (Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), κ. Μαντόπουλος (Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ και της ΠΟΕΕΚ-Ι), και κ. Στεφανάκης (Πρόεδρος της ΠΟΕΕΚ-Ι).
Στη συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα εκφράστηκε από πλευράς σωματείων προς την πολιτική ηγεσία η αγανάκτηση των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των συμβασιούχων εργαζόμενων στα ΕΚ οι οποίοι αποτελούν πλέον και την πλειοψηφία του δυναμικού των ΕΚ καθώς οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα κέντρα έχουν υπάρξει σχεδόν μηδαμινές τα τελευταία 16 χρόνια. Περιγράφηκε για άλλη μια φορά το καθεστώς εργασίας εκατοντάδων εξειδικευμένων εργαζόμενων που στελεχώνουν ως ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ΕΚ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι οποίες βαφτίζονται «έκτακτες». Στα πλαίσια αυτά εκφράστηκε η απαίτηση να προχωρήσει άμεσα το θέμα των 157 θέσεων στους ερευνητικούς φορείς το οποίο εκκρεμεί από το 2018 και να δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία για επόμενο βήμα μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, τόσο από πλευράς Υφυπουργού όσο και από πλευράς ΓΓΕΤ υπήρξαν οι εξής ενημερώσεις και δεσμεύσεις: α) δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ανακατανομής των θέσεων στους φορείς, β) η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος ανά φορέα και σε σχέση με την ανταπόκριση των τελευταίων στις υποχρεώσεις τους που αφορούν στην επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τους (ΠΔ Οργανισμών), γ) το θέμα των προϋπολογισμών για τις θέσεις έχει λυθεί και θα δοθούν οι αντίστοιχες βεβαιώσεις πιστώσεων στους φορείς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στον ΑΣΕΠ, δ) οι προκηρύξεις θα αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό και θα γίνουν σύμφωνα με τα άρθρα 18 (Διοικητικό) και 19 (ΕΤΕΠ) του ΑΣΕΠ. Εντούτοις, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας επισημάνθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι διοικήσεις των φορέων ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Αυτές οι ενέργειες αφορούν στα ΠΔ των οργανισμών τα οποία χρήζουν τροποποιήσεων που έχουν ήδη ζητηθεί από πλευράς ΓΓΕΤ. Οι εκκρεμότητες αυτές αναφέρθηκαν και ποικίλουν ανά φορέα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητήσαμε να μας δοθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία και υπήρξε η δέσμευση από τον ΓΓΕΤ ότι θα σταλούν.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση από τον Υφυπουργό για νέο αριθμό προσλήψεων την περίοδο 2021-2022. Μετά από πίεση των εκπροσώπων υπήρξε η δήλωση πως η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και θα γίνει ότι είναι δυνατόν χωρίς όμως να υπάρξει δέσμευση για συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων.
Στα πλαίσια αυτά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν την πρόθεση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον δε σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των 157 θέσεων στα ΕΚ καθώς το ζήτημα της υποστελέχωσης είναι θεμελιώδες και αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια.
Ένα τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της παντελούς απουσίας κινήτρων για το ΕΤΕΠ προσωπικό ώστε να συμμετέχει πιο παραγωγικά στις ερευνητικές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε πως για το μόνιμο προσωπικό δεν προβλέπεται καμία εξέλιξη ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει προσκόμματα στην συμμετοχή του σε ερευνητικά έργα-προγράμματα. Γενικά για το ειδικό επιστημονικό−τεχνικό προσωπικό (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ) το πρόβλημα προκύπτει από τον υποχρεωτικό συμβατικό χρόνο παρουσίας (40ωρο), σύμφωνα με τον οποίο δεν δύναται το προσωπικό αυτό να συμπεριληφθεί με ποσοστά χρόνου στις ομάδες έργου συγχρηματοδοτούμενων και μη προγραμμάτων. Στα πλαίσια αυτά, ζητήθηκε άμεση νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο ώστε να αντιστοιχεί σε αυτό του Προσωπικού (ΕΤΕΠ) των Πανεπιστημίων. Για το θέμα αυτό υπήρξε θετική ανταπόκριση από Υφυπουργό και ΓΓΕΤ οι οποίοι ζήτησαν υπόμνημα με τις προτάσεις των σωματείων.
Μετά το πέρας της συνάντησης έγινε ενημέρωση των δεκάδων εργαζομένων που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο ενώ ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ μεταξύ των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση. Στην συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα συντονισμού των σωματείων και προγραμματισμό για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι δε θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και να ασκηθεί πίεση πρώτα στις διοικήσεις των φορέων ώστε να ανταποκριθούν στις εκκρεμότητες ως προς τα ΠΔ και μετά στην πολιτική ηγεσία. Η συνάντηση τελείωσε ανανεώνοντας το ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν ως προς τα παραπάνω ζητήματα".