ΕΛΛAΔΑ

Κανένα νέο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα από το 2014

Το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μας συνεχίζεται

No profile pic

Κανένα νέο κρούσμα λύσσας δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2014, οπότε είχε παρουσιαστεί και το τελευταίο κρούσμα λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας. Ωστόσο, το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη χώρα μας συνεχίζεται καθώς κρούσματα λύσσας καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα ζώα της άγριας πανίδας στον ελλαδικό χώρο δεν θα προσβληθούν.

«Καθώς το θέμα αφορά την άγρια πανίδα, οι εμβολιασμοί δεν σταματούν. Από τη στιγμή που έχουμε και το τελευταίο κρούσμα του νοσήματος, υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία για να θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε σε υγειονομικό καθεστώς ελευθερίας από τη λύσσα και γι αυτό συνεχίζονται οι εμβολιασμοί», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κτηνίατρος του Υπουργείου, Ιωάννα Γεωργοπούλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κοινοποίησης Ασθενειών των Ζώων, σε όλη τη διάρκεια του 2019 έχουν καταγραφεί 322 κρούσματα λύσσας στην γειτονική Τουρκία, 4 στη Ρουμανία και ένα στην Πολωνία. Σε ό,τι αφορά το 2020, από τις αρχές του χρόνου ως τις 18 Μαΐου, καταγράφηκαν άλλα 86 κρούσματα στην Τουρκία, 15 στη Μολδαβία, δύο στην Πολωνία, και από ένα στη Ρουμανία και τη Γαλλία. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κρούσμα στη Γαλλία, αυτό οφείλεται σε παράνομη είσοδο ζώου συντροφιάς από χώρα της Βορείου Αφρικής.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζει εμβολιασμούς της άγριας πανίδας (κόκκινες αλεπούδες) με εμβόλια-δολώματα από το 2013. Για τα έτη 2017, 2018 και 2019 έγιναν από δύο εμβολιαστικές εκστρατείες (κάθε άνοιξη και φθινόπωρο). Για το 2020, η ανοιξιάτικη εμβολιαστική εκστρατεία για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και αναμένεται η ολοκλήρωσή της περί τις αρχές του Ιουνίου», προσθέτει η κ. Γεωργοπούλου.

Σημειώνεται ότι η κόκκινη αλεπού θεωρείται είδος ζώου από το οποίο μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από την άγρια πανίδα και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται ρίψεις εμβολίων από αέρος σε μη κατοικημένες περιοχές. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αυτής γίνεται με τη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός συγκεκριμένου αριθμού αλεπούδων, βάσει της έκτασης της περιοχής στην οποία έγινε ρίψη εμβολίων από αέρος. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δήλωση όλων των νεκρών ζώων, οικόσιτων ή ζώων της άγριας πανίδας, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από λύσσα καθώς και η δειγματοληψία και η εξέταση ζώων που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Στη διαδικασία των εμβολιασμών και των ρίψεων των εμβολίων από αέρος αναφέρεται, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνιστάται στους πολίτες, αν βρουν μπροστά τους κάποιο εμβόλιο- δόλωμα, να αποφύγουν την επαφή με αυτό, ειδικά με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο- δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα δεσποζόμενα ζώα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επαναλαμβάνει τις συστάσεις του για την εμβολιαστική αντιλυσσική τους κάλυψη, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη τήρησης όλων των προβλεπόμενων όρων κατά τις μετακινήσεις των κατοικίδιων ζώων αλλά και κατά τις εισαγωγές κατοικίδιων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση