ΕΛΛAΔΑ
Καλοκαίρι με μάσκες, αποστάσεις και τοπικά lockdown σε περίπτωση έξαρσης
Για ποιες περιοχές χτύπησε "καμπανάκι"
SHARE:
Τα τοπικά lockdown φαίνεται πως θα αποτελέσουν ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν ειδικοί και κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, συνολικά, βελτιώνεται όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να μειώνεται, γεγονός που συνεπάγεται ότι έχει αποσυμπιεστεί και το ΕΣΥ, που δοκίμασε τις αντοχές του στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Είναι ενδεικτικό, ότι όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.585 νέα κρούσματα, έχασαν τη ζωή τους ακόμη 40 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 521. Παρότι όμως το τρίτο κύμα βρίσκεται σε ύφεση, δεν λείπουν οι "παραφωνίες", δηλαδή οι περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό το γεγονός κινητοποιεί ειδικούς και κυβέρνηση, που φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, λόγω έξαρσης της πανδημίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξάλλου, εκτιμάται πως είναι πιθανόν να συμβεί, καθώς από τη μία πλευρά έχουν επανεκκινήσει κοινωνικές δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά η χώρα έχει ανοίξει τις "πύλες" της για τους τουρίστες, με την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πολύπαθος αυτός κλάδος θα ανακάμψει. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται με κάθε αφορμή η αναγκαιότητα τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έως ότου χτιστεί το "τείχος ανοσίας" με τους εμβολιασμούς. Σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη μάχη, θα αποτελέσουν τα self test, που όπως επισημάνθηκε βρίσκονται πίσω από το 50% των διαγνώσεων στη χώρα μας, τον Μάιο.
Για ποιες περιοχές χτύπησε "καμπανάκι" ο Χαρδαλιάς
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοι δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές "που μας προβληματίζουν" καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, όπως εξήγησε, δείχνουν αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου τις τελευταίες πέντε ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί: στον δήμο Ρόδου κατά 43%, στον δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην περιφερειακή ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στον δήμο Τροιζηνίας όπου παρά το μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπλασιαστεί, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συμπλήρωσε ότι στον δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν 213 ενεργά κρούσματα ενώ στις 20 Μαίου ήταν 169, "δηλαδή έχουμε καταγεγραμμένη αύξηση 26% τα τελευταία 24ωρα". Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου "να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα".
Τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στα τοπικά lockdown
Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περιοχές, όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,Νίκος Χαρδαλιάς.
"Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής ολόκληρο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες στον χρόνο αναμονής", είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: "Αναστολή κάθε είδους εκδήλωση, όπως Live party, εμποροπανήγυρη, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται 4 άτομα ανά τραπέζι εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια που θα είναι 6 άτομα, αναστολή οικοδομικών εργασιών, θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών χωρίς πιστούς".
Σχεδόν τα μισά κρούσματα εντός του Μαΐου εντοπίστηκαν από τα self test
Το πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελούν τα self test υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας ότι εντός του Μαίου, σχεδόν το 50% των διαγνώσεων στη χώρα εντοπίστηκαν μέσω των self test.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρουσιάζει σημαντική μείωση και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.
"O αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, σε ποσοστό 16%, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 16%" είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό, ενώ μίλησε επίσης για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης.
"Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα περισσότερες από 18 εκατομμύρια συσκευές self-test έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 12,2 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι 25.179" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Και συμπλήρωσε: "Εντός του Μαΐου, σχεδόν το 50% όλων των διαγνώσεων στη χώρα μας αφορούσαν επιβεβαιωτικό έλεγχο self test".
Οργή Χαρδαλιά με το "αντάρτικο" για τη μουσική
Την οργή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά προκάλεσε ερώτηση στην ενημέρωση της Παρασκευής που αφορούσε στο «αντάρτικο» που σχεδιάζουν επαγγελματίες της εστίασης για τη μουσική. «Συγγνώμη, όταν λέτε ετοιμάζουν "αντάρτικο" τι εννοείται;», ρώτησε ο κ. Χαρδαλιάς τη δημοσιογράφο που υπέβαλλε το ερώτημα που απάντησε: «Οι εστιάτορες καλούν μέλη τους να ανοίξουν τη μουσική στα μαγαζιά τους». «Ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη», ανταπάντησε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Θα μου επιτρέψετε και αυτό να πω. Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση που γίνεται και μάλιστα τη θεωρώ πολύ επιπόλαιη την ειρωνική άποψη "έλα βρε η μουσική κολλάει". Η μουσική, προφανώς, δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα». «Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η Επιτροπή εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής», είπε ακόμη. «Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω δυνατά, να έχω μεγάλα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα. Η μουσική επίσης συνδυάζεται με τον χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων, αποστάσεων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί κάποιες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει... Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους οικείους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα-βήμα. Δεν μπορεί να περνά σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, να συζητάμε λογικές "αντάρτικου". Υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Σιγά σιγά θα επανέλθει η κανονικότητα. Αν θεωρούν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του "αντάρτικου", θα πρέπει να τινάξουν στον αέρα όλη τη στρατηγική μας, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Η μουσική θα επανέλθει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας». «Γίνομαι αποδέκτης πολλαπλών σχολίων και επιθέσεων, αν μου επιτρέπετε, για το θέμα της μουσικής και δεν αντιλαμβάνομαι ειρωνικά σχόλια από ανθρώπους που ασχολούνται με τον κοινό βίο "έλα μωρέ κολλάει η μουσική"», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς.
Δείτε επίσης:
Χαρδαλιάς: Αυξήθηκαν κατά 26% τα ενεργά κρούσματα στα Χανιά
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 68 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη
Ανακοινώθηκε επίσημα το άνοιγμα των γυμναστηρίων τη Δευτέρα