κακοκαιρία Alexandros
Photo Credits: @eurokinissi

Η κακοκαιρία «Alexandros» πήρε το όνομά της στο πλαίσιο της καθιερωμένης πρακτικής ονοματοδοσίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που εφαρμόζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η λίστα με τα ονόματα καταρτίζεται κάθε χρόνο από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των τριών χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για την περίοδο Οκτωβρίου 2024 έως Σεπτεμβρίου 2025, η λίστα περιλαμβάνει 24 ονόματα, τα οποία χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά. Τα ονόματα αντανακλούν το γλωσσικό ιδίωμα των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ είναι γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες για την ευκολότερη χρήση και κατανόηση.

Η κακοκαιρία «Αλέξανδρος» είναι η πρώτη στη λίστα και άνοιξε τον κύκλο των φαινομένων για τη φετινή περίοδο. Με βάση τη σειρά των ονομάτων, ακολουθούν κακοκαιρίες όπως «Bora», «Coral» και «Daphne».

Η λίστα με τα ονόματα των 24 κακοκαιριών:

Alexandros,
Bora,
Coral,
Daphne,
Ermis,
Frida,
Gerasimos,
Hemera,
Ido,
Julia,
Kiniras,
Lea,
Marinos,
Nestor,
Ofek,
Pelagia,
Qesem,
Roni,
Solon,
Tria,
Uri,
Valeria,
Yam,
Zoe

Για ποιον λόγο δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια -όπως θα δούμε και παρακάτω- προκειμένου να βοηθήσει αυτή η τακτική στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ κυρίως τα Social Media, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και την ετοιμότητα της κοινωνίας. Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία αρχικά ξεκίνησε από το 2017 από το ΕΑΑ/meteo και αργότερα μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Πηγή:parapolitika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση