ΕΛΛAΔΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πράσινη οικονομία της

No profile pic

Την σημασία της ανάκαμψης μέσα από επενδύσεις πράσινης κυκλικής οικονομίας, που θα οδηγούν σε μείωση της ρύπανσης με βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στις τοποθετήσεις του στο 7ο ετήσιο «Green Energy Investments Forum» και στο 13ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που διοργάνωσε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ, με την ιδιότητα του συντονιστή του BSEC-Green Energy Network και του αποκλειστικού κόμβου (Hub) του United Nations Academic Impact (UNAI) για την προώθηση του 7ου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG7) που αφορά την «Καθαρή και Οικονομικά Προσιτή Ενέργεια».

«Ο δρόμος προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εναλλακτικές πηγές με πράσινο αποτύπωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης, σημειώνοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας της». Υπογράμμισε δε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και την καινοτομία, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνεχή βελτίωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κατάστασης στη χώρα». Βασική μας προτεραιότητα, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έως το 2028.

 «Οι εθνικές πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης για να ξεπεραστεί η κρίση αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, δεν είναι επαρκείς, γι΄ αυτό και πρέπει να συνδυάζονται με προσπάθειες ενίσχυσης της διακρατικής πολυμερούς συνεργασίας με όλους τους δυνατούς και αμοιβαία επωφελείς τρόπους», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε δε, ότι «ο ΟΣΕΠ είναι το πιο κατάλληλο όχημα στην προώθηση της εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας ανάμεσα στα 12 κράτη-μέλη του στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου».

Ο κ. Φραγκογιάννης διευκρίνισε ακόμα, ότι «στη μετα-Covid εποχή, η προσπάθειά μας για ψηφιακή ολοκλήρωση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ανανεωμένη δέσμευση να υιοθετήσουμε την πράσινη ανάπτυξη». «Η ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικών ζητημάτων σε κάθε στάδιο της χάραξης πολιτικής μας, έχει ύψιστη σημασία» προσέθεσε. Υπό το πρίσμα αυτό, εστίασε στη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για ένα σχέδιο δράσης ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, με τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ουδέτερο κλίμα στην Ευρώπη έως το 2050. Συμφωνία, που όπως είπε, «θα ωθήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού, μετατρέποντας τις πράσινες προκλήσεις σε ευκαιρίες καινοτομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας της». «Περισσότερο από το 30% του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης» αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκτός από τις επιχορηγήσεις των 19 δισ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα από το Ταμείο, προβλέπονται επίσης δάνεια 12,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, οι κύριοι άξονες που προτείνει η Ελλάδα να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιστικά και άλλα κτίρια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτροδότηση, μέτρα προστασίας της φύσης, αποξήρανση, χωρικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Επιπλέον, ο κ. Φραγκογιάννης προσέθεσε, ότι η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης Επενδύσεων ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Greek Green Funds» για επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής και της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών εξοικονόμησης ενέργειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Πρόγραμμα που αναμένεται να αποφέρει επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ.

«Είναι σίγουρο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που απαιτούν κοινή και συντονισμένη δράση, για σήμερα και την επόμενη μέρα» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «η διακρατική, πολυμερής συνεργασία μας σε διεθνές επίπεδο είναι το κλειδί». Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ΟΣΕΠ μάς παρέχει μια χρήσιμη πλατφόρμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, καθώς αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας και να εισάγουμε τα απαραίτητα σχέδια ανάκαμψης, για να φέρουμε βιώσιμη πρόοδο και ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη του και τους πολίτες του».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση