ΕΛΛAΔΑ

Η καραντίνα "πολλαπλασίασε" τις κλήσεις στην Γραμμή SOS για τα Παιδιά

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το Α' εξάμηνο του 2020, που παρουσίασε το "Χαμόγελο του Παιδιού"

No profile pic

Αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 οι κλήσεις προς "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων του οργανισμού για το Α' εξάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 57% οι κλήσεις προς τη Γραμμή 1056 για εξειδικευμένα θέματα παιδιών, κατά 33,5% προς την Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανίσεων, κατά 61% προς την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων. Επίσης, άνοδος παρατηρήθηκε κατά 65,9% στον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών τους, που υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Στήριξης και κατά 37,8% στον αριθμό των παιδιών, στα οποία το "Χαμόγελο" παρείχε Παιδιατρική Κατ' Οίκον Νοσηλεία.

Ο εγκλεισμός, ιδιαίτερα στην Αθήνα, είχε μεγάλη επίπτωση στα παιδιά, κυρίως στους εφήβους, αλλά επιδείνωσε και ήδη υπάρχοντα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος κατά την παρουσίαση των στατιστικών. Ακολούθως, τα οικονομικά πολλών οικογενειών χειροτέρεψαν, με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να ζητήσουν βοήθεια. Η πολλή και κακή χρήση του διαδικτύου, επίσης, δημιούργησε πολλαπλά ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, ο οργανισμός, έθεσε σε εφαρμογή νέες υπηρεσίες: Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε 19 πόλεις της Ελλάδας, όπου συγκεντρώθηκαν 1.014 ασκοί αίματος. Προχώρησε στη φιλοξενία και την υποστήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους. Μέσω του Smile Academy έγιναν διαδικτυακές παρεμβάσεις πρόληψης, ενισχυτική διδασκαλία και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Από την άλλη, τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, η φροντίδα και η δημιουργική απασχόληση παιδιών σε νοσοκομεία, η προληπτική ιατρική και οδοντιατρική, η δραστηριοποίηση εθελοντών στις δράσεις του οργανισμού και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" διακόπηκαν. Σήμερα, όλες οι δράσεις λειτουργούν κανονικά, με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, εκτός από την απασχόληση των παιδιών στο αεροδρόμιο, που έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

Συνολικά για το Α' εξάμηνο του 2020 υποστηρίχθηκαν 44.281 παιδιά, παρείχαν υπηρεσίες 495 εργαζόμενοι και 1.483 εθελοντές, έγιναν 37.833 κλήσεις στις Γραμμές 116111, 1056 και 116000 και απασχολήθηκαν δημιουργικά στο αεροδρόμιο των Σπάτων 465 παιδιά.

Ειδικότερα, 54 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν, εκ των οποίων εντοπίστηκαν τα 50. Ο οργανισμός χειρίστηκε 25 αιτήματα για την αναζήτηση 25 ενηλίκων, εκ των οποίων βρέθηκαν οι 21. Εκατοντάδες μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις σχετικά με τις εξαφανίσεις.

Στο μεταξύ 5.620 παιδιά δέχθηκαν προληπτικές εξετάσεις, 7.019 πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις, 1.479 παιδιά και νεογνά διακομίστηκαν, 980 παιδιά με προβλήματα υγείας υποστηρίχθηκαν ολιστικά, 405 συμμετείχαν στην παιδιατρική κατ' οίκον νοσηλεία, 1.577 απασχολήθηκαν δημιουργικά στα νοσοκομεία "Παίδων", 4 οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα του οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο τα παιδιά νοσηλεύονταν ή ακολουθούσαν θεραπεία και 140 παιδιά εξετάστηκαν στο νέο πολυϊατρείο του "Χαμόγελου του Παιδιού" από παιδίατρο, οφθαλμίατρο και ΩΡΛ.

Τέλος, υποστηρίχθηκαν 15.715 παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, 15.673 βοηθήθηκαν ολιστικά μέσα από τα Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά και 42 παιδιά δέχονται φροντίδας σε τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση