Επιστολική ψήφος: Πώς θα μπορούμε να ψηφίζουμε από το σπίτι - Το παρασκήνιο της απόφασης

Newsroom
Newsroom

Βήμα -βήμα για το πως θα ψηφίζουμε… εξ αποστάσεως

Με μία κίνηση-ματ στο Υπουργικό Συμβούλιο, και μάλιστα σε «νεκρό χρόνο», ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του για τις ευρωεκλογές με μία μεταρρύθμιση-σταθμό που αφορά στην υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές του 2024.

Παράλληλα, λύνει ένα διαχρονικό πρόβλημα τόσο των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και των ετεροδημοτών και εκείνων που εργάζονται το καλοκαίρι εκτός του τόπου όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα ή για λόγους υγείας είναι δύσκολο να μετακινηθούν σε εκλογικά κέντρα. Η αλλαγή της νομοθεσίας για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 βουλευτές, ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί τη διαμόρφωση ευρύτατης πλειοψηφίας, ώστε να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. θα υποστηρίξουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν όχι μόνο τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα καλέσουν το σύνολο των κομμάτων, και ιδίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν ζητήσει την επιστολική ψήφο, να στηρίξουν τις προωθούμενες διατάξεις και να αποδείξουν στην πράξη ότι ανήκουν στο μπλοκ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για την ψήφο των απόδημων, η αξιωματική αντιπολίτευση, η Χαριλάου Τρικούπη και η Πλεύση Ελευθερίας είχαν προτείνει την εισαγωγή επιστολικής ψήφου. Αντίστοιχη θέση είχε αναπτύξει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με την προϋπόθεση να προηγηθεί εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Το αίτημα εισαγωγής της επιστολικής ψήφου είχε επανέλθει από κόμματα της αντιπολίτευσης και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό να ψηφίζουν από τον τόπο εργασίας τους.

Αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η «ομάδα των 11».

Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε επίσης ότι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί, όπως είπε, «πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών».

Επανερχόμενος στο θέμα της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι μια ιστορική τομή, καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα, και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή».

«Ετσι, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα: Εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της πορεία και εκλέγοντας άξιους εκπροσώπους, με την παράταξη να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα, από το Μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε αυτό να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποδεικνύουμε ότι μαζί με τις καθημερινές μεταρρυθμίσεις τολμάμε αλλαγές που βελτιώνουν και την πολιτική ζωή», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Πώς θα ψηφίζουμε… εξ αποστάσεως

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος.

Σε πρώτη φάση, η επιστολική ψήφος θα αφορά στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ενώ οι εκλογείς θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο μέσω του gov.gr μέχρι τουλάχιστον 40 ημέρες πριν τις εκλογές.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις» αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, είναι να υπάρξει συναίνεση. «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα. Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Επειτα, θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια. Η επιλογή των αναδόχων θα πραγματοποιηθεί με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, όπως 5 ημέρες για την εγγυημένη παράδοση. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει: φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο-υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι θα έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Ο εκλογέας θα στέλνει το φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς. Η επιστροφή θα είναι επίσης ατελώς για τον παραλήπτη, εφόσον η ψήφος αφορά Ελληνες εντός επικράτειας. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει πώς θα μπορέσει να υπάρξει αποζημίωση του συνόλου ή μέρους του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι εκλογείς εκτός επικράτειας.

Το ψηφοδέλτιο, όπως εξήγησε, είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που θα επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υποστήριξε. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Τέλος, θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας όπου θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί.

Καταληκτική μέρα παραλαβής, το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, στις 17:00.

Το παρασκήνιο της… έκπληξης

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθετε το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν, ήθελε να περάσει και το θέμα της επιστολικής ψήφου. Η αντίδραση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 ήταν ισχυρή και θα μπλόκαρε και τη ρύθμιση για να περάσει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που τελικά ψηφίστηκε από το ΚΚΕ αλλά με πολλούς περιορισμούς.

Για τις ευρωεκλογές, οι τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη πέρασαν από 40… κύματα. Αρχικά, υπήρχε η σκέψη να επιστρέψουμε στη λίστα. Ηταν η περίοδος που ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωβουλευτές έμπλεκαν σε σκάνδαλα και η εικόνα της χώρας μας δεν ήταν και η καλύτερη στις Βρυξέλλες. Στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, αφήνοντας όμως ανοικτό το πώς θα γίνουν. Στη συνέχεια, προέκυψε μία ακόμη πρόταση. Αυτή του να σπάσει η ενιαία περιφέρεια σε 5 ή 6 περιφέρειες. Μάλιστα, ο Θ. Λιβάνιος είχε δουλέψει αρκετά τη σχετική πρόταση και την είχε παραδώσει στο Μαξίμου. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι υπήρξε ως γόνιμος προβληματισμός.

Τελικά και αυτό έκλεισε για αυτές τις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι: «Θεωρώ όμως η μία επικράτεια, όπως παγίως ισχύει από το 1981, πρέπει να ισχύσει και τώρα». Εν τέλει, η… έκπληξη που βγήκε από το συρτάρι ήταν μία: αυτή της επιστολικής ψήφου. Τα άλλα παραμένουν ως έχουν…

 

Δείτε επίσης

Βήμα-βήμα η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ