ΕΛΛAΔΑ

Εκπαιδευτικοί: Η «Οδύσσεια» των γυναικών αναπληρωτών

Νέες μαμάμες μιλούν για τις ανύπαρκτες άδειες μητρότητας

Εκπαιδευτικοί: Η «Οδύσσεια» των γυναικών αναπληρωτών

Σε απελπισία βρίσκονται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, καθώς εξακολουθούν να βιώνουν την άνιση μεταχείριση στην παροχή αδειών μητρότητας και ανατροφής τέκνου.

Νέες μαμάδες που πριν από λίγους μήνες έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, μιλούν στην εκπομπή του MEGA «Εξελίξεις Τώρα» για τις ανύπαρκτες άδειες μητρότητας και την αναγκαιότητα να μην είναι κοντά στα παιδιά τους, ενώ διανύουν τους πρώτες μήνες της ζωής τους. Και αυτό διότι αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, καθώς δικαιούνται μόλις 3,5 μήνες άδειας ανατροφής τέκνου.

Και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα διευθετήσει την ανισότητα της μη χορήγησης 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου την οποία υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, εν τέλει στη χώρα μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες δεύτερης ταχύτητας.

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι νέες μητέρες καθώς παρά την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ανισότητα εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην χορήγηση άδειας μητρότητας και αναρρωτικής άδειας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Εμείς συναντήσαμε την Αγγελική, η οποία αν και έχει ένα μωράκι μόλις 5,5 μηνών, πρέπει τη Δευτέρα να επιστρέψει στο σχολείο.

«Ξεκίνησα άρον-άρον τις τροφές για να μπορεί να είναι έτοιμο χωρίς εμένα. Εννοείται ότι το μωρό δεν είναι έτοιμο. Οι επιλογές που έχουμε είναι ή να πάρουμε τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών κι άνευ μορίων, που σημαίνει ότι αύριο μπορεί να δυσκολευτώ να βρω δουλειά ή να παραιτηθώ, που σημαίνει ότι θα έχω ποινή 2 ετών», είπε.

Χάνουν την άδειά τους

Δυστυχώς οι αδικίες που υφίστανται δεν σταματούν εδώ. Μια αναπληρώτρια σε περίπτωση που γεννήσει καλοκαίρι ουσιαστικά χάνει την άδειά της.

«Οδύσσεια» για να θηλάσουν

Μία από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες ως αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί είναι και το κομμάτι του θηλασμού.

«Πήγαινα στο σχολείο και υπολογίζαμε το διάλειμμα, η μαμά μου έφερνε τα δίδυμα και τα θήλαζα στο σχολείο. Υπήρχε περίπτωση που θήλαζα τα παιδιά στα κάγκελα», είπε η Ιωάννα Φεβράνογλου, αναπληρώτρια σχολική νοσηλεύτρια.

«Το θέμα είναι ότι όταν είναι τόσο μικρούλι και θηλάζει δεν μπορείς να αφήσεις αυτή την ψυχούλα», είπε η Βίκυ, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός.

Αναγκάζονται να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών

Οι ανισότητες μάλιστα δεν έχουν τέλος, αφού δεν δικαιούνται ούτε μια μέρα άδειας σε περίπτωση που η κύησή τους κριθεί επαπειλούμενη ή υψηλού κινδύνου.

«Ακόμα κι αν ο γιατρός συστήσει ότι πρέπει να βγει σε αναρρωτική άδεια, θα δικαιούται μόνο 15 μέρες», είπε η Βασιλική Μπέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια αγγλικών.

«Στη δική μου περίπτωση που η δίδυμη κύηση είναι εξ ορισμού επαπειλούμενη, εγώ έπρεπε να πηγαίνω κανονικά στη δουλειά μου», είπε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ελισάβετ Σκούρτη.

Έτσι, η αναγκαστική «επιλογή» που έχουν είναι, είτε να μείνουν χωρίς εισόδημα παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών, είτε να παραιτηθούν με ποινή να μην μπορούν να εργαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η άνευ αποδοχών άδεια είναι χάσιμο μισθού, μορίων, ενσήμων, που φέρνει άλλα πολλά προβλήματα. Εάν πάρουμε την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών χάνουμε και τα μόρια, που σημαίνει ότι μένουμε πίσω, εννοώντας τις προσλήψεις. Άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μόνο 3,5 μήνες άδειας ανατροφής τέκνου, το οποίο πρέπει αν το αφήουμε πολύ μωράκι. Πολλοί αναπληρωτές πάνε σε άλλα μέρη να διδάξουν, οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν 9 μήνες», είπε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Ρομπέρτα Ντότσικα, ζητώντας να υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα σε αναπληρώτριες και μόνιμες εκπαιδευτικούς.

Την επίλυση της άνισης μεταχείρισης ως προς τις άδειες έχουν ζητήσει με σχετικές ερωτήσεις τους στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν το βάζουν κάτω και όπως τόνισαν με εμφατικό τρόπο περιμένουν από την κυβέρνηση να άρει άμεσα τις διακρίσεις που υφίστανται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση