ΕΛΛAΔΑ
Δύο ελληνικά τηλεσκόπια συμμετέχουν σε πρωτοποριακό πείραμα της ΝΑSA
Πρόκειται για τα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Σε ένα πρωτοποριακό διαστημικό πείραμα συμμετέχει η Ελλάδα. Διαστημόπλοιο της NASA θα δοκιμάσει με τη χρήση οπτικού λέιζερ να επιτύχει για πρώτη φορά τηλεπικοινωνιακή σύνδεση με τη Γη, αντικαθιστώντας τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Η γέφυρα με τη Γη για τη μεταφορά δεδομένων θα είναι τα δύο τηλεσκόπια της Πελοποννήσου, στον Χελμό και στο Κρυονέρι.
13 Οκτωβρίου 2023, η αποστολή “Ψυχή” της ΝΑSΑ αναχωρεί με προορισμό τον αστεροειδή «Ψυχή 16» που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δια.
Σκοπός είναι η μελέτη του αστεροειδούς, καθώς είναι μοναδικός ως προς τη σύστασής του σε μέταλλα και οι επιστήμονες μπορούν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο διάστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια κατά το σχηματισμό του πλανητικού μας συστήματος.
Ελληνική σφραγίδα θα φέρει η αποστολή αυτή καθώς ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επέλεξε δυο τηλεσκόπια μας να παίξουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο επικοινωνίας με τη διαστημική συσκευή.
Όπως δήλωσε ο Σπύρος Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Uα κληθούμε να επιτελέσουμε μία αποστολή που είναι το καλοκαίρι του 2025 αφού τοποθετηθεί ειδικός σε εξοπλισμούς στα δύο τηλεσκόπια του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών στο Χελμό και στο Κρυονέρι Κορινθίας θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με το νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω οπτικής ακτινοβολίας θα στείλουμε ένα laser από το Κρυονέρι προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο σε μία απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο αυτό θα μας ανιχνεύσει και θα μας απαντήσει και θα λάβουμε την απάντηση στο αστεροσκοπείο ο helmος όπου εκεί βρίσκεται το τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”».
Η χώρα μας άλλωστε, είχε δείξει δείγματα γραφής ότι πρωτοπορεί στον τομέα της ευρυζωνικότητας του διαστήματος.
Ο κ. Βασιλάκος συμπληρώνει πως: «πριν από δύο χρόνια με την πήραμε και κάναμε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο των στα 37.000 χιλιόμετρα επομένως αυτό μας άνοιξε το δρόμο για να πάμε σε μεγαλύτερες προσπάθειες να κάνουμε ζεύξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και για αυτό και συμμετέχουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή ψυχή. αν το καταφέρουμε που πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε γιατί εργαζόμαστε πυρετωδώς σε αυτή την κατεύθυνση τα έχουμε επιτύχει ένα ιστορικό επίτευγμα θα είμαστε πρώτοι που θα έχουμε κάνει αυτή την επικοινωνία σε τέτοιες τεράστιες αποστάσεις».
Η τεχνολογία ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικού λέιζερ αναμένεται να είναι η τεχνολογία του κοντινού μέλλοντος στις τηλεπικοινωνίες, όχι μόνο στο Διάστημα, αλλά και επί του πλανήτη μας. Θα πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, μια και μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων, με μεγάλες ταχύτητες και μάλιστα ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο υποκλοπής, γεγονός που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο.