Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» – Συναγερμός στα νησιά

"Pressing" της κυβέρνησης στους ανεμβολίαστους

Σε νέα αύξηση κρουσμάτων οδηγεί η μετάλλαξη «Δέλτα» και το τέταρτο πανδημικό κύμα απειλεί πλέον σχεδόν το σύνολο του πλανήτη. Στην χώρα μας εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54.

Από αυτά τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προβληματίζει και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων. Την τελευταία εβδομάδα οι διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ αυξητική τάση εμφανίζουν οι μολύνσεις στα νησιά.

Από τη Δευτέρα 103 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 108 στο Ρέθυμνο, 69 στη Ρόδο και 17 στη Μύκονο. Στο «νησί των ανέμων» σήμανε συναγερμός, καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε νέους

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων βρίσκεται πλέον στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

Και τα περισσότερα κρούσματα όμως της μετάλλαξης «Δέλτα» εντοπίζονται σε νέους και παιδιά. Μάλιστα επιστήμονες εκτιμούν ότι τον Αύγουστο τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Αν δεν εμβολιαστεί το 80% των πολιτών τότε η χώρα κινδυνεύει να μπει σε νέα περιπέτειες το χειμώνα, τόνισε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Στη χώρα μας εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα της κολομβιανής μετάλλαξης, ενώ οι επιστήμονες στην Αμερική σήμαναν συναγερμό για τη μετάλλαξη «Λάμδα» που εμφανίστηκε στο Περού, καθώς είναι πιο μεταδοτική, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν καλύπτεται από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια.

"Pressing" στους ανεμβολίαστους 

Επιστήμονες μπροστά στο φόβο των επικίνδυνων μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί ξεπερνούν τους όποιους ενδοιασμούς και προτείνουν μέτρα που «απομονώνουν» τους μη εμβολιασμένους που είναι και τα πιο εύκολα -σχεδόν σίγουρα, λένε οι ειδικοί- θύματα των μεταλλάξεων.

Συρμούς και δρομολόγια μόνο για εμβολιασμένους

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και την αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, πρότεινε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Επιπλέον μέτρα στους χώρους εργασίας

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

Αν και το πιο πειστικό επιχείρημα για να πει κανείς «ναι» στο σωτήριο «τσίμπημα», είναι ότι αυτή τη στιγμή όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με κορωνοιό χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν εμβολιάστηκαν και νεαρές ηλικίες οι οποίες επίσης δεν εμβολιάστηκαν.

«Δεν μπορεί όλοι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να έχουμε την ίδια παρατήρηση, δεν μπορεί να είμαστε όλοι μέρος μιας συνωμοσίας» τόνισε.

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε Κρήτη και Αττική τα περισσότερα κρούσματα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ