ΕΛΛAΔΑ
Ανέλαβαν καθήκοντα οι εθελοντές φοιτητές Ιατρικής σε έξι κέντρα υγείας και το νοσοκομείο Πολυγύρου
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 100 φοιτητές Ιατρικής, τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Ιατρικού́ Τμήματος του ΑΠΘ και είναι πιστοποιημένη από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια
SHARE:
Στις θέσεις τους σε έξι κέντρα υγείας και ένα νοσοκομείο βρίσκονται από σήμερα οι εθελοντές φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να υποστηρίξουν με την πολύτιμη βοήθεια τους τη λειτουργία των δομών υγείας.
Η Ισμήνη Κωλέτση ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες το τέταρτο έτος της ιατρικής σχολής και από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών. Η φοιτήτρια, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε: «είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα και εμένα μου αρέσει πολύ να προσφέρω μέσα από αυτό, εμείς βοηθάμε στο έργο των γιατρών εδώ στο κέντρο υγείας Ν. Μουδανιών, που δέχτηκε πάρα πολλούς τραυματίες ακόμα και νεκρούς λόγω των καταστροφών που έγιναν. Ήδη από νωρίς το πρωί έχουμε δει αρκετούς από αυτούς τους τραυματίες για αλλαγές για τραύματα με διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ασθενείς στην παρουσία τους υπογράμμισε ότι «μας αντιμετωπίζουν σαν γιατρούς, αν και τους λέμε ότι είμαστε φοιτήτριες. Μας φέρονται φιλικά, μας εμπιστεύονται και εμείς προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους, να νιώθουμε το πρόβλημά τους, προσπαθούμε αλλά και να ακουφίσουμε τον πόνο τους διότι εκτός από τα τραύματα χρειάζονται και την ψυχολογική υποστήριξη».
Μαζί της προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της και η συμφοιτήτριά της, Χρύσα Μουρατίδου, η οποία για δεύτερη χρονιά επέλεξε να θυσιάσει τις διακοπές της, προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους της.
«Το πρόγραμμα αυτό το παρακολούθησα και πέρσι και μου δόθηκε η ευκαιρία να δω κάποια περιστατικά από κοντά. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεις έναν ασθενή από κοντά και την ώρα που σε χρειάζεται πιο πολύ. Είχα ζήσει από κοντά ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε και αρχικά με σόκαρε, είχα όμως τη δυνατότητα να δω πως οι γιατροί μπορούν αντιδράσουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να βρεθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο και θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία μού προσέφερε πολλά ήταν ένα πάρα πολύ μάθημα που θα με βοηθήσει και στη μετέπειτα πορεία μου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πολύτιμη χαρακτήρισε τη βοήθεια που προσφέρουν οι φοιτητές ιατρικής στα κέντρα υγείας ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ν. Μουδανιών Αθανάσιος Καλτσάς. Συγκεκριμένα ανέφερε πως Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 ημέρες, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τέλος Αυγούστου. Έρχονται φοιτητές ανά δύο και βοηθάνε κυρίως στα επείγοντα ή σε κάποια ιατρεία όταν έχει πάρα πολλή δουλειά. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη, καθώς ο πληθυσμός στη Χαλκιδική πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες».
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 100 φοιτητές Ιατρικής, τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, του Ιατρικού́ Τμήματος του ΑΠΘ και είναι πιστοποιημένη από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και οι φοιτητές θα υποστηρίξουν τα κέντρα υγείας Αριδαίας, Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου, καθώς και το Γενικό́ Νοσοκομείο Πολυγύρου.