Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης μπορεί να βλάψουν την “καλωδίωση” του εγκεφάλου, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Αυτές οι χημικές ουσίες, που βρίσκονται σε απολυμαντικά, καθαριστικά, προϊόντα μαλλιών, έπιπλα και υφάσματα, ενδεχομένως συνδέονται με εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ο αυτισμός, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τι είδους βλάβη προκαλείται στον εγκέφαλο
Μερικές χημικές ουσίες επηρεάζουν συγκεκριμένα τα ολιγοδενδροκύτταρα (oligodendrocytes) του εγκεφάλου, έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρου που παράγει την προστατευτική μόνωση, η οποία τυλίγει τα νευρικά κύτταρα, είπαν οι ερευνητές.
“Η απώλεια ολιγοδενδροκυττάρων αποτελεί τη βάση της πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων νευρολογικών ασθενειών”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Paul Tesar, διευθυντής του Ινστιτούτου Γλοιακής Επιστήμης του πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ.
Για παράδειγμα, η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται λόγω διάσπασης της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από τα νευρικά κύτταρα.
“Δείξαμε ότι συγκεκριμένες χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα μπορούν να βλάψουν άμεσα τα ολιγοδενδροκύτταρα, αντιπροσωπεύοντας έναν μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για νευρολογική νόσο”, είπε ο δρ. Tesar.
Ποια χημικά σε σπιτικά προϊόντα πλήττουν τον εγκέφαλο
Για τη μελέτη, ο Tesar και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την επίδραση περισσότερων από 1.800 χημικών ουσιών σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Εντόπισαν δύο κατηγορίες χημικών ουσιών που βλάπτουν τα ολιγοδενδροκύτταρα:
- οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας και
- ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου
Ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (quaternary ammonium) υπάρχουν σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και απολυμαντικά, ενώ οργανοφωσφορικά (organophosphate) επιβραδυντικά φλόγας βρίσκονται σε πολλά ηλεκτρονικά είδη και έπιπλα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα προϊόντα τεταρτοταγούς αμμωνίου προκαλούν το θάνατο των ολιγοδενδροκυττάρων, ενώ τα επιβραδυντικά φλόγας εμποδίζουν την ωρίμανση αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων.
Περισσότερα στο onmed.gr Φωτογραφία από Squirrel_photos από το Pixabay