Περιφέρεια...προφυλαγμένη από την γρίπη

Αντιγριπικός εμβολιασμός για τους υπαλλήλους και όχι μόνο

Στον αντιγριπικό εμβολιασμό των υπαλλήλων της, προχωρεί η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εξάπλωση του εμβολιασμού κυρίως στις κατηγορίες των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Ο εμβολιασμός γίνεται στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, στο Ηράκλειο, και στην διάρκειά του εμβολιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Περιφέρεια μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας καθιερώνει από φέτος, ημέρα εμβολιασμού του προσωπικού της, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν επισημαίνοντας ότι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης και προφύλαξης από την μετάδοση του ιού της γρίπης.
Ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για τον εμβολιασμό έχουν γίνει και στις άλλες περιφερειακές ενότητες του νησιού.

"Θέλουμε να ευαισθητοποιησουμε τον κόσμο. Ο αντιγριπικος εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να γίνει προληφθουν και να μειωθούν οι παρενέργειες από τη γρίπη" υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς και συνέχισε:
"Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι ένας ασφαλής τρόπος προφύλαξης από τον ιό της γρίπης. Ένα άλλο κομμάτι είναι τα μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη. Το εμβόλιο είναι ελεγμένο και ασφαλές. Οι παρενέργειες που προκαλεί είναι ελάχιστες"

Για τον "συμβολικό χαρακτήρα της κίνησης αυτής μίλησε ο κ. Μανώλης Λουμπουνης, γιατρός δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης και επεσήμανε: "Έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλο τον κόσμο ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι μείζονος σημασίας για την προστασία του πληθυσμού. Το εμβόλιο είναι ασφαλέστατο, έχει αποδειχθεί ότι οι παρενέργειες του είναι ελάχιστες ή και καθόλου. Προστατεύει σε ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από 60-65% το σύνολο των ανθρώπων που το κάνουν. Εγώ προσωπικά λέω ότι τουλάχιστον σε προστατεύει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή, ο άνθρωπος που θα το κάνει είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα καταλήξει στη μονάδα - μπορεί να νοσησει πιο ελαφρά".

Ο κ. Λουμπούνης υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό και από τους γονείς ότι όσα παιδιά πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό, επειδή αποτελούν ουσιαστικά κλειστή ομάδα, καλό είναι να εμβολιαστούν γιατί μέσα από αυτές τις ηλικίες γίνεται εύκολα η διάδοση του ιού και στους ενήλικες.

Όπως είπε: "Κλειστοί πληθυσμοί είναι και οι χώροι εργασίας όλων των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί 7-8 ώρες κάθε μέρα. Οι συνθήκες αυτές είναι εξίσου ευνοϊκές για τη μετάδοση του ιού. Για αυτό κι είναι καλό όλοι αυτοί οι άνθρωπο να εμβολιαστούν.Με μια δόση εμβολίου είσαι καλυμμένος για όλη την περίοδο του χειμώνα. Μέχρι τέλος δηλαδή Απριλίου που έχουμε τα τελευταία κρούσματα, δεν χρειάζεται δεύτερη δόση εκτός ειδικών περιπτώσεων. Θυμίζω ότι ειδική περίπτωση είναι για παράδειγμα τα παιδιά κάτω των 9 ετών - αν δεν έχουν κάνει ποτέ εμβόλιο κατά το παρελθόν, πρέπει να κάνουν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα ένα μήνα".

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μαρκακης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κρήτης νομού Ηρακλείου ανέφερε: "Υγεία, περιβάλλον και παιδεία είναι τρία από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας. Στηρίζουμε την αντίληψη περί εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός προσφέρει μια μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλους εμάς που δουλεύουμε σε κλειστούς χώρους, όπως και στις οικογένειές μας"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ