ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Το όπλο της εξωστρέφειας
Μια αυτονόητη απάντηση για να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης
SHARE:
Τέτοιες μέρες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χρήσιμο είναι να αναζητούμε την αλήθεια χωρίς φανατισμούς και αυταρέσκειες. Και πρωτίστως να αγαπάμε την ευθύνη. Να στρατευόμαστε γι’ αυτή.
Πεποίθησή μας, εδώ στο Cretalive, είναι ότι στη μετά κορωνοϊό εποχή η Κρήτη οφείλει να προτάξει την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές και αχρείαστους ανταγωνισμούς. Αλλά και να υπερβεί τις όποιες ανισομέρειες υπάρχουν μεταξύ των περιοχών της.
Τα σχόλιά μας σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπούν, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων συντελεστών και κυρίως των πολιτών. Υπεύθυνοι γι’ αυτά είμαστε εμείς. Εξ ου και έχουν τη δική μας υπογραφή.
Τα όσα σχολιάσαμε προσφάτως με τίτλο «Τα όπλα της Σητείας κατά της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού», σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν.
Με έκπληξη ωστόσο είδαμε εκτενέστατο δημοσίευμα της εφημερίδας Ανατολή υπό τον τίτλο « Η Σητεία δεν έχει ανάγκη από σωτήρες», στο οποίο γίνεται αναφορά σε "δημοσίευμα κρητικού site", υπονοώντας το Cretalive. Με δηλώσεις τοπικών εκπροσώπων φορέων αφήνονται αιχμές για την ανωνυμία του σχολίου αλλά κυρίως για τη σκοπιμότητα της κριτικής.
Θεωρούμε το δικαίωμα της έκφρασης γνώμης αναφαίρετο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κι ο δήμαρχος Σητείας συμμερίζεται την αυτονόητη αυτή αρχή. Και το κυριότερο, τη δυνατότητά μας να καταθέτουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας δίχως να τις ενοχοποιεί.
Άλλωστε, την επιλογή μας να μιλήσουμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Σητείας τη δανειστήκαμε από τον ίδιο τον κ. Ζερβάκη, ο οποίος την είχε κάνει σημαία του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα.
Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, που και κατά τη γνώμη μας συνιστά καίρια προτεραιότητα, η ανατολικότερη περιοχή της Κρήτης θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς που δικαιούται.
Με το Γεωπάρκο της σε πρώτο πλάνο εκτιμούμε ότι θα αναδείξει την ξεχωριστή της αξία και θα γίνει ελκυστικός προορισμός. Το ίδιο και με την εμβληματική Μονή Τοπλού, συνδυάζοντας την τουριστική δραστηριότητα και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Επιπλέον, η Σητεία, έχοντας πρωτεύουσα θέση στο πεδίο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, διαθέτει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Το πώς θα το διαχειριστεί είναι αναμφίβολα και δική της υπόθεση. Αλλά και υπόθεση της συντεταγμένης Πολιτείας, θεσμικός εκφραστής της οποίας σε τοπικό επίπεδο είναι η δημοτική αρχή.
Αναμφίβολα, στον σύγχρονο δυτικό κόσμο η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση και τη μεγάλη ευκαιρία. Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, απαιτεί άμεσες ενέργειες και πρωτοβουλίες, στις οποίες φαίνεται να πρωτοστατούν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις.
Με ποιο τρόπο θα ιεραρχήσει η δημοτική αρχή τις δυνατότητες που της προσφέρονται θα αξιολογηθεί και θα κριθεί από τους πολίτες.
Ας μας επιτρέψει όμως κι εμάς να διατυπώνουμε τις απόψεις μας. Εξάλλου, επιδίωξή μας είναι ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα όλων των περιοχών του νησιού μας.
Με όπλο, λοιπόν, την ευθύνη και την εξωστρέφεια, τις οποίες προεκλογικά προέταξε ο Γιώργος Ζερβάκης, πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινοί τόποι, προκειμένου η Κρήτη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως έπραξαν οι προηγμένες χώρες της Δύσης, υπερβαίνοντας αψιμαχίες και σκιαμαχίες.
Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο αυτονόητο: Η ανάπτυξη της Κρήτης ή θα είναι βιώσιμη και ισόρροπη ή θα απομειώνεται με τεχνητούς διαχωρισμούς και τοπικισμούς.
Και μιας και μιλήσαμε για ευθύνη, χρήσιμο θα ήταν να έχουμε στη σκέψη μας την εύστοχη φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».
Τη ρήση αυτή οφείλουμε να την επιβεβαιώνουμε οι πάντες καθημερινά με τις πράξεις μας και προπαντός με την αγάπη για τον τόπο μας.
Φωτογραφία εξωφύλλου από sitia-geopark.gr