ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Η νέα μελέτη Λύτρα, οι ΜΕΘ και το σχόλιο του Υπουργού Υγείας

Τι αναφέρει για την θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19 ασθενών

Η νέα μελέτη Λύτρα, οι ΜΕΘ και το σχόλιο του Υπουργού Υγείας

Σημαντικά και σοκαριστικά ευρήματα αναδεικνύει η νέα ενημερωμένη μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η νέα μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων με covid-19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως τον Απρίλιο 2022, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 21%.

Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%. 

Επομένως, εκτός από το σχεδόν 98% που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, η μελέτη, τονίζει ότι σχεδόν το 73% πέθαναν εντός ΜΕΘ.

Παράλληλα, η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία. 

Επιπλέον η μελέτη συνάγει ότι ο εμβολιασμός στο στάδιο της διασωλήνωσης δεν είχε καμία θετική επίδραση, αλλά μόνο η ποιότητα της περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, στη μελέτη καταγράφεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.

Θ. Πλεύρης: Ναι, έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα στις ΜΕΘ 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Open πως ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη.

«Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει», είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης επικαλείται σημερινό σχόλιο του κ. Λύτρα στο Twitter, σε σχέση με το ότι πέθαναν οι ανεμβολίαστοι το ίδιο με τους εμβολιασμένους: «Από αυτούς οι οποίοι διασωληνώθηκαν, επειδή ακριβώς ο εμβολιασμός παρεμβαίνει στον παράγοντα να μην κατέβει η νόσος στους πνεύμονες και να μη χρειαστεί διασωλήνωση, ήταν στην πραγματικότητα το όπλο», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, «από το Σεπτέμβριο, που είχαμε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 55%, φτάσαμε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, με πολύ δύσκολα μέτρα υποχρεωτικότητας».

«Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή, το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι  «αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι».

Όσον αφορά τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, ανέφερε ότι «Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης είπε πως βασικός στόχος είναι να μην φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, ενώ εξήγησε πως στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού και είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση