ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Το άγνωστο ανθρώπινο δάκρυ του βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1941
Τι συνέβη με τη φυγάδευση από την Κρήτη- Αδημοσίευτο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από ξένα εθνικά αρχεία
SHARE:
Η αξία του υπέρτατου αγαθού, εκείνου της ανθρώπινης ζωής είναι για τον εαυτό του κάθε ανθρώπου το ίδιο πολύτιμη. Δεν έχουν σημασία τίτλοι ή άλλα οφίτσια και αξιώματα που απονέμουν οι κοινωνίες. Οι άγνωστες λεπτομέρειες της φυγάδευσης του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου Β’, μελών της βασιλικής οικογένειας και του πρωθυπουργού Εμμ. Τσουδερού από την Κρήτη με την έναρξη της επικής Μάχης της τον Μάιο του 1941, και η ασφαλής μεταφορά τους στην Αίγυπτο, όπου θα ήταν πλέον η έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, αποκαλύπτονται σε έρευνα του συνεργάτη μας Κωστή Μαυρικάκη που δημοσιεύεται από αύριο στο Cretalive.
Στο αδημοσίευτο μέχρι σήμερα φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από ξένα εθνικά αρχεία, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ χαιρετά στον κήπο της ελληνικής πρεσβείας στο Κάϊρο έναν προς ένα τους στρατιώτες που τους συνόδεψαν ως σωματοφύλακες για τρία μερόνυχτα στα δύσβατα κρητικά βουνά κάτω από τους βομβαρδισμούς των γερμανικών αεροπλάνων, μέχρι να τους παραλάβει αγγλικό πολεμικό πλοίο από τις νότιες ακτές του νησιού και να τους μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια.
Στην παραπάνω φωτογραφία από το σωζόμενο αυτό υλικό, ο βασιλιάς μη μπορώντας να συγκρατήσει την ανθρώπινη συγκίνησή του χαιρετώντας τους στρατιώτες, σκουπίζει από τα μάτια του δυο πηγαία δάκρυα που κυλούν, ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή από την κόλαση του πολέμου.