Οριακά πέρασε η συνένωση ΔΕΠΤΑΗ - ΔΕΠΑΝΑΛ!

Πολλή ένταση στο δημοτικό συμβούλιο

Οριακά πέρασε η απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ από ΔΕΠΑΝΑΛ στην πιο δραματική ψηφοφορία της δημοτικής θητείας Λαμπρινού!

Με 21 ναι, 18 όχι και λευκά, είναι γεγονός η συνένωση των δύο δημοτικών επιχειρήσεων σε μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση!

Ο Γιάννης Ξυλούρης πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ μίλησε για δύο επιχειρήσεις που "αλληλοκαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται κι έχουν τον ίδιο σκοπό". 

Ανέφερε ότι θα είναι μια "νέα δυναμική επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου Ηρακλείου και θα εδρεύει στην Νέα Αλικαρνασσό".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης υπογράμμισε:

"Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν δύο εταιρίες με ίδιους σκοπούς και δράσεις. Επιτακτική η συνένωση. Μέσα από λειτουργικές οικονομίες θα μπορέσει να λειτουργήσει το Πολιτιστικό. Είναι μονόδρομος αυτή η λύση. Είναι κάτι πάρα πολύ θετικό και σωστό. 
"Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία με επτά διευθύνσεις, που θα επιτελέσει ένα μέγιστο έργο στην πόλη μας", επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Ηλίας Λυγερός προχώρησε σε ερωτήσεις για τα οικονομικά των δύο εταιρειών (αν έχει γίνει οικονομικός έλεγχος κι εκκαθάριση), ενώ η Αθήνα Σπανακη ρώτησε για ποιο λόγο ήρθε τώρα η συγχώνευση και όχι νωρίτερα, "αφού όπως είπατε κινειται προς το συμφέρον της πόλης"

Η συζήτηση, όπως είπε ο κ. Ξυλούρης, έχει ξεκινήσει από το 2012 κι εντάθηκε τους προηγούμενους μήνες. 

Ο Γιάννης Κουράκης αναρωτήθηκε "Γιατί ήρθε τώρα το θέμα, όπως εκείνο του Οργανισμού; Κανονικά θα έπρεπε να έρθει τον πρώτο χρόνο της θητείας σας"

Και συνέχισε λέγοντας: "Η ψήφος μας δεν έχει καμία ουσιαστική αξία. Δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Υπάρχουν αποφάσεις των συμβουλίων των δύο εταιρειών. Θα έπρεπε να φερετε μια εισήγηση πρώτα και ως Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουμε κατευθύνσεις στα συμβούλια των δύο εταιρειών. Πιστεύω λοιπόν ότι το θέμα δεν έπρεπε να έρθει. Μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να γίνει σε άλλη βάση. Αν αξιοποιηθεί σωστά το Πολιτιστικό, μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στον τόπο". 

Ο πρώην δήμαρχος πρότεινε απόσυρση του θέματος. Και τόνισε ότι είναι "ντροπή να μην μπορεί να συντηρήσει μια πόλη σαν το Ηράκλειο το Πολιτιστικό". 

Αφού συσχέτισε το θέμα με τις επικείμενες εκλογές ο πρώην Δήμαρχος δήλωσε υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου σε ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ, "να έχουμε μια ενημέρωση και να προχωρήσουμε".

Τόνισε ότι πρέπει να πάρει την ευθύνη η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει. Υπάρχει, επίσης, όπως είπε η νέα προγραμματική Περίοδος "2020-2027" από την οποία μπορούν να υπάρξουν οι δυνατότητες για δύο αναπτυξιακές εταιρίες στο Ηράκλειο

Ο Ηλίας Λυγερός έκανε λόγο για "αδυναμία της Δημοτικής Αρχής", κι εξέφρασε την εναντίωση του στην χρονική περίοδο που έρχεται προς συζήτηση το θέμα. "Δημιουργεί ερωτήματα ο χρόνος που έρχεται προς συζήτηση", είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στα οικονομικά των δύο εταιρειών και αντέτεινε οτι θα έπρεπε να δοθεί το βάρος στη δημιουργία μίας κατασκευαστικής εταιρείας που θα "έτρεχε" τα έργα του Δήμου.Εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία του για τα έσοδα που θα χαθούν από το πάρκινγκ του αεροδρομίου τα επόμενα χρόνια

"Η Αλικαρνασσός δεν θελει έδρες, έργα θέλει", τόνισε ο Μιχάλης Κασαπάκης, επισημαίνοντας :"Δεν πήραμε καμία απόφαση για την διαχείριση του Πολιτιστικού στη νέα επιχείρηση. Δεν έχουμε καμία τέτοια συνεννόηση. Οι Ανώνυμες εταιρείες είναι ανώνυμες εταιρείες και θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τις συνέπειες". 

Ο δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε ότι "οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν και να περάσουν υπό την εποπτεία του Δήμου, λογοδοτωντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στα συμβούλια ανώνυμων εταιρειών".

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Ζαμπετακης ανέφερε:"είμαστε ενάντια σε κάθε εταιρεία. Οι εταιρείες θα έπρεπε να ελέγχονται από τον Δήμο.το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι εταιρείες αρχίζουν και λιγοστεύουν". 
Ο ίδιος ρώτησε "γιατί δεν συγχωνεύονται ΔΕΥΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ για να ρυθμιστούν τα χρέη της πρώτης;".

"Η νέα εταιρεία θα είναι δυσλειτουργική, οδηγείται σε βέβαιο θάνατο, θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας. Ύποπτο που έρχεται τώρα προς συζήτηση", υπογράμμισε ο Βαγγέλης Σισαμάκης ενώ η Αθηνά Σπανάκη τόνισε: "Είναι ένα τρικ για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Πρέπει να γίνει ένας διαχειριστικός έλεγχος. Αφού δεν τα καταφέρατε ως δημοτική αρχή να είναι οι εταιρείες όπως έπρεπε να είναι, γιατί δεν αφήνετε την επόμενη δημοτική αρχή να τις φέρει στην κατάσταση που πρέπει να είναι; "

Διαφοροποίηση και από τον Πέτρο Ινιωτάκη

"Δεν θα ψηφίσω στο κλείσιμο ενός σημαντικού εργαλείου", επεσήμανε ο πρώην αντιδήμαρχος.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Ινιωτάκη: "τη διαχείριση του Πολιτιστικού θα έπρεπε να την έχει το κράτος. Δεν θα δοθεί λύση στη διαχείριση του Πολιτιστικού μέσω της συγχώνευσης". 
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη ΔΕΠΑΝΑΛ "χρήσιμο εργαλείο".


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ