ΚΡΗΤΗ

«Όλοι είναι εδώ, ζωντανοί. Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα» - Συγκλόνισε η μητέρα του Βαγγέλη

Διεκόπη η δίκη για το Βαγγέλη Γιακουμάκη

No profile pic

Για το πρωί της Τετάρτης διεκόπη η δίκη για το Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί με την κατάθεση μαρτύρων. Συνολικά, έχουν κληθεί να καταθέσουν 20 μάρτυρες. Χθες, δύο από αυτούς δεν εμφανίστηκαν και διετάχθη η βίαιη προσαγωγή τους το πρωί της Τετάρτης.

Την Δευτέρα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων κατέθεσαν οι γονείς, η αδερφή και μία σπουδάστρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Πιασμένοι χέρι-χέρι οι γονείς και η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη έφτασαν στο δικαστήριο.

Όπως περιέγραψε η δημοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η μητέρα του Βαγγέλη, Μαρία Γιακουμάκη, όταν συναντήθηκε με την υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, την κοίταξε και με δάκρυα στα μάτια της είπε: Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα. Του στέρησαν τα όνειρά του. Όλοι αυτοί είναι καλά και γελούν. Είναι εδώ, ζωντανοί. Το παιδί μου δε ζει, όμως.

«Ο γιος μου ήξερε μόνο να αγαπάει» είπε η Μαρία Γιακουμάκη, η οποία ανέβηκε πρώτη για να καταθέσει. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση της Μαρίας Φρονιμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία εμφανίστηκε συντετριμμένη στο δικαστήριο. Όπως είπε, στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, μία μέρα πριν από την εξαφάνιση του παιδιού της, είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο και της είχε πει πως θα πήγαινε στο Ρέθυμνο για το Καρναβάλι.

«Τίποτε δεν προμήνυε το κακό», είπε η μάνα, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων, η κ. Φρονιμάκη ανέφερε ότι μετά την εξαφάνιση του υιού της πληροφορήθηκε για τις «παραβατικές συμπεριφορές των κατηγορουμένων, μέσα και έξω από την Σχολή». Επίσης, κατέθεσε πως ο γιος της, κατά το 1ο έτος των σπουδών του, και λίγο πριν η Διοίκηση αποφασίσει να του αλλάξει δωμάτιο, της είχε πει πως κάποιοι συμφοιτητές του έβαλαν χρώμα στο σαμπουάν και ότι με την πετσέτα του σφουγγάρισαν το πάτωμα.

Η μητέρα του Βαγγέλη μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από την υπεύθυνη της εστίας και την ενημέρωνε πως «“το παιδί σας υποφέρει από τη συμπεριφορά των συγκατοίκων του. Τα παιδιά εδώ στη Σχολή τον στοχοποιούν”. Έτσι ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για κάποια περιστατικά την 1η χρονιά που ήταν στη σχολή. Τότε αποφάσισε να φύγει από το δωμάτιο όπου έμενε με τους Κρητικούς και να πάει σε άλλο δωμάτιο».

Ωστόσο οι αντιδράσεις εντάθηκαν όπως λέει. Τον απειλούσαν πως «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».

«Του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, σφουγγάριζαν με την πετσέτα του και τον ανάγκαζαν να σκουπίζεται με αυτή, του έβαζαν χρώμα στο σαμπουάν τη στιγμή που λουζόταν για να λερώνεται» περιέγραψε η μητέρα του Βαγγέλη.

Τέλος, τόνισε πως ο ρόλος των εννέα Κρητικών ήταν περίεργος και την περίοδο που εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης.

«Όταν είχα έρθει εδώ τις πρώτες 2-3 μέρες μου έκαναν τον φίλο» είπε η μητέρα του, υποστηρίζοντας πως ήταν «κοντά» της με σκοπό να την κατασκοπεύουν.

Όταν ο Ανδρέας Γιακουμάκης ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει οι περισσότεροι στην αίθουσα έκλαιγαν με λυγμούς.

"Τέσσερα χρόνια πάω κι έρχομαι και δεν ξέρω γιατί. Ο Βαγγέλης μου ήρθε σε ένα μαγαζί με ανήθικους. Εγκωμίαζαν όλοι αυτοί το παιδί μου, αλλά ζούσε μία καθημερινή παραβατικότητα. Μας απέκρυψαν πράγματα. Μας είπαν ότι ήταν 20 χρονών άνδρας και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν τι περνούσε. Εγώ έχασα τον γιο μου. Δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω από το δικαστήριο. Έχω κάνει το σπίτι μου εδώ στα Γιάννενα και δεν ξέρω γιατί, εδώ και τέσσερα χρόνια. Μου μιλήσανε στα σχολεία για φιλίες, για αξιοπρέπεια. Σε άλλα σχολεία έχω πάει εγώ. Πήρα αυτά τα παιδιά τηλέφωνο, γιατί νόμιζα ότι ήταν φίλοι. Ο γιος μου ήξερε να τους αγαπάει. Αν πράττουν έτσι οι φίλοι και συμπεριφέρθηκαν έτσι στο παιδί μου, τι να πω! Δεν μπορώ να κατανοήσω από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα στους ανθρώπους"

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις της αδελφής του Βαγγέλη, Ελένης, και μιας πρώην σπουδάστριας στη Σχολή.

Η υπερασπιστική γραμμή όσων κατηγορούνται στηρίχθηκε στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση