Εντυπωσιασμένος από το ΙΤΕ ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας της ΕΕ!

Στο ΙΤΕ ο Jean-Eric Paquet

Στο ΙΤΕ βρεθηκε σήμερα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας, σε επίπεδο Ευρώπης, Jean-Eric Paquet.

Τον κ. Paquet συνοδεύουν η κ Άννα Παναγοπούλου (στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Director of the Common Support Centre in DG RTD) και ο κ. Tiago Pereira (στέλεχος της DG RTD) καθώς και από την πλευρά της ΓΓΕΤ : η κ. Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Φθάνοντας στο ΙΤΕ, ο Επίτροπος αναφώνησε:"Ουαου, είμαι εντυπωσιασμένος", εννοώντας τις εγκαταστάσεις...

Ο Επίτροπος δήλωσε "ενθουσιασμένος από αυτά που έχω δει"!

Και πρόσθεσε ότι:

"Το ΙΤΕ κατέχει μεγάλη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι ενθουσιασμένος και εντυπωσιασμένος και από τις υποδομές. Το ΙΤΕ παίζει ενα πρωταρχικό ρόλο με τη συνδρομή του στην έρευνα, σε επίπεδο Ευρώπης. Είναι τεράστια η συμβολή του. Το ΙΤΕ μπορεί και συνδυάζει τη χρηματοδότηση που λαμβάνει από διάφορες πηγές. Και το αποτέλεσμα φαίνεται από μόνο του. Δεν φτάνουν μόνο οι υποδομές, είναι σημαντικό και το ανθρώπινο δυναμικό του, γιατί μιλάμε για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα".

Ο διευθυντής του ΙΤΕ, κ. Ταβερναράκης σημείωσε ότι:

"Είναι μία σημαντική επίσκεψη για εμάς εδώ στο Ίδρυμα, σε ο,τι αφορά το επόμενο πρόγραμμα -πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το περίφημο "Ορίζοντας Ευρώπη"' Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις αλλαγές που θα συμβούν έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικό αναφορικά με τη διεκδίκηση κοινοτικών πόρων. Σε μια πρόσφατη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΙΤΕ βγαίνει πρώτο από όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε ότι αφορά την προσέλκυση χρηματοδοτικών πόρων. Στην αντίστοιχη κατηγορία στην Ευρώπη, είναι δέκατο! Αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα! Η διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων βασίζεται στην αριστεία! Έτσι κρινόμαστε, κι είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Θέλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας τη στρατηγική μας για την επόμενη μέρα. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας" Για την ίδρυση νέων ινστιτούτων για την Αστροφυσική και την πετρελαϊκή έρευνα: μας δίνεται.η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε σε νέα πεδία και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί".

Η κ. Πατρίτσια Κυπριανιδου, ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας τόνισε πως:

"Το ΙΤΕ είναι ένα από τα ισχυρότερα ιδρύματα της Ελλάδας. Το brand name του μετριέται και αναμετριεται με την κοινωνία. Οι επιστήμονες του κάνουν εξαιρετική δουλειά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η έρευνα οδηγεί τη χώρα σε μια οικονομία γνώσης που μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, οι οποίες είναι ήδη εδώ"

Τις δραστηριότητες-πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά-Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού για την ανάπτυξη της στρατηγικής της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» με στόχο η Κρήτη να αποτελέσει στο μέλλον ένα πόλο καινοτομίας στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον κ. Paquet.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρών ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, και ανώτερα στελέχη της γενικής διεύθυνσης έρευνας τεχνολογίας της Ε.Ε. και της γενικής γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας τον κ. Paquet και τα στελέχη που τον συνοδεύουν κατά την επίσκεψη του στο νησί όπου σήμερα θα επισκεφθεί το ΙΤΕ, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κρήτη μέσω και της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», στις προοπτικές που διαγράφονται στο μέλλον για τον τομέα αυτό, όπως επίσης στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων τις οποίες και αξιοποιεί. Τόνισε μάλιστα ότι, η παρουσία-συγκέντρωση των Ακαδημαϊκών φορέων στο νησί δημιουργεί μία εξειδικευμένη προοπτική στο όραμα της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη της στο μέλλον, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της ευθύνης που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την υποστήριξη των Ακαδημαϊκών φορέων ώστε το σημαντικό ερευνητικό-επιστημονικό έργο που παράγουν να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.E. Paquet ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την συνάντηση, εκδήλωσε την χαρά του που η Κρήτη συγκεντρώνει αυτό το μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων το οποίο, όπως είπε, αποτελεί παράδοξο για μία Περιφέρεια του μεγέθους της Κρήτης.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Κρήτη όπου συντελείται υψηλό έργο από τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, ήταν μια εξαιρετική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης τον οποίο και ευχαριστούμε για την ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης επεσήμανε το πλαίσιο των συνεργασιών για τα προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται η δική του γενική διεύθυνση όπως το Horizon, με τα προγράμματα της περιφερειακής πολιτικής όπως είναι τα επιχειρησιακά προγράμματα το ΠΕΠ και τα τομεακά, ενώ κατέγραψε την επισήμανση για την μείωση της γραφειοκρατίας και την μεγαλύτερη ευελιξία που πρέπει να υπάρξει για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη επικεντρώθηκε σε πρακτικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων «τα οποία διαχειρίζεται η υπηρεσία στο πλαίσιο και της έξυπνης εξειδίκευσης, τις δυσκολίες τις οποίες υπάρχουν λόγω της υψηλής γραφειοκρατίας που εισάγουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, η οποία γραφειοκρατία πάρα πολλές φορές είναι αποτρεπτική και λειτουργεί αρνητικά ως προς το αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να επιφέρουμε και θα πρέπει οπωσδήποτε να την διαχειριστούμε και να τη μειώσουμε στο μέλλον. Επίσης αναφερθήκαμε και συζητήσαμε και με την γενική γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας για τα θέματα καλύτερου συντονισμού κέντρου και Περιφερειών προκειμένου να έχουμε μεγιστοποίηση του αποτελέσματος τα επόμενα χρόνια καθώς και στις διαδικασίες τις οποίες αναλαμβάνουμε για να προχωρήσουμε σε μία αναθεώρηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης ώστε να είναι ακόμα καλύτερη και πιο επιτυχημένη για τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία την οποία αποκτήσαμε, και αποκτούμε αυτή την προγραμματική περίοδο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ