Ενώνουν δυνάμεις για να μην μείνουν "εκτός" στην αξιοποίηση του "Καζαντζάκης"

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, στον απόηχο των εξελίξεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ρεπορτάζ: Αντώνης Παντινάκης

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου, προκειμένου να "δοθεί λόγος" στους τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" μετά την λειτουργία του νέου αερολιμένα στο Καστέλι, προχωρούν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου, καθώς διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στην συνάντηση που είχαν στη Λότζια ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης με τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό.

Όπως είναι γνωστό, τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου, μετά τη γνωστοποίηση των όρων της σύμβασης που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εξέφρασαν ενστάσεις, αφήνοντας σαφείς πολιτικούς υπαινιγμούς για το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο άνδρες, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την σχεδιαζόμενη επίσκεψή του στην Κρήτη, στις 8 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίστηκε στον Δήμο Ηρακλείου ανήκουν 576 στρέμματα από το αεροδρόμιο και ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου αυτού, αλλά και ολόκληρης της δημοτικής Ενότητας της Αλικαρνασσού.

Αμφότεροι δήλωσαν άγνοια για τις κινήσεις και τους χειρισμούς από κεντρικά, με τον κ. Λαμπρινό να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει κάτι περί υποθήκευσης, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεννόηση με τον δανειστή.

Όπως έγινε γνωστό ο Δήμος Ηρακλείου, προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ζήτησε να ενημερωθεί για την υπογραφή την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» μετά και την υπογραφή της σύμβασης των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την αξιοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου Ηρακλείου αν και ο Δήμος Ηρακλείου είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης, καθώς περίπου 500 στρέμματα του ανήκουν.

Επίσης ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι ήδη εκπονείται μελέτη για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», της οποίας τα αποτελέσματα θα έχουμε σύντομα.

Από την μεριά του ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς των Υπουργείων και το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο. Ενημέρωσε επίσης τον κ. Βαρδάκη ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Λαμπρινό σήμερα για τα αποφασίσουν για τις όποιες περεταίρω ενέργειες.

Μετά από τις συναντήσεις ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Αγ. Γεωργιάδη και Υποδομών Κ. Καραμανλή, προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αερολιμένα στην περιοχή Καστέλι του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος με καθυστέρηση 5 μηνών.

Για τη συμφωνία αυτή και τους όρους της δεν ενημερώθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση, ως όφειλαν να κάνουν τα αρμόδια υπουργεία, καθώς από την υπογραφή της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απορρέει η δέσμευση έκτασης 3.000 στρεμμάτων του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ως εγγύηση για τα 180.000.000 ευρώ, τα οποία Θα διαθέσει η ΕΤΕπ για τη κατασκευή του νέου αερολιμένα.

Η βούληση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής αγνοήθηκε πλήρως και θεωρούμε ότι από πρόθεση δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς θα προσέκρουε στις ενστάσεις των ΟΤΑ.Ο υπογράφων Υπουργός αλλά και οι παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν πάραυτα στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται και να κάνουν γνωστό το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στους αυτοδιοικητικούς φορείς και τοπικούς βουλευτές.»

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε:

"Το Ελληνικό δημόσιο έχει τις απόψεις του για την εκμετάλλευση του "Νίκος Καζαντζάκης" κι εμείς τις δικές μας. Η μελέτη για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου θα ανατεθεί σε λίγες εβδομάδες από τώρα".
"Το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα το επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο μέσο" είπε ο κ. Λαμπρινός

"Το τι θα γίνει πάνω στην έκταση αυτή είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την ελληνικη κυβέρνηση. Δεν απαγορεύεται να γίνει έργο σε υποθηκευμενο ακίνητο αν συμφωνεί ο δανειστής" διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου επανέλαβε ότι "ουδέποτε λάβαμε γνώση της συγκεκριμένης συμβάσεως που υπεγράφη, ούτε βεβαίως των όρων αυτής - ούτε από οποιαδήποτε πηγή είχαμε την πληροφόρηση ότι η σύμβαση αυτή επρόκειτο να υπογραφεί"

"Είναι υποχρέωσή μας" , συνεχισε ο κ. Λαμπρινος, "κι αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε, να μάθουμε πρώτα από όλα το γράφει η σύμβαση αυτή σε ο, τι αφορά το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης"".

Ο ίδιος πρόσθεσε κι ένα ακόμη στοιχειο, "το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό", ότι ο Δήμος Ηρακλείου "στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι ιδιοκτήτης περίπου 576 στρεμμάτων".

Το γεγονός αυτό έχει τη σημασία του, σχολίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου. "Κυρίως όμως έχει τη σημασία του ότι φαίνεται - φέρεται να επιχειρείται ένα έργο πολύ μεγάλο στον Δήμο Ηρακλείου, για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει ιδέα" συμπλήρωσε με νόημα.

Ο κ. Λαμπρινος αναφερθηκε και πάλι "στον σχεδιασμό που έχουμε για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Έχω κάνει σχετική δήλωση από την άνοιξη του 2019 κι έχω πει ότι ο Δήμος Ηρακλείου προτίθεται να αναθέσει την εκπόνηση ενός ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το "Νίκος Καζαντζάκης", αλλά ολόκληρη την δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού".

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινος επισήμανε ότι "οι ιδέες που έχουμε για την έκταση αυτή, είναι της δημιουργίας ενός πολυθεματικου πάρκου με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, κι άλλες δραστηριότητες που θα μας υποδειξει μια ευρύτατη διαβούλευση που έχουμε σχεδιάσει για να γίνει με τους κατοίκους και τους φορείς της Νέας Αλικαρνασσού".

Η Λοτζια εξάλλου έχει ζητήσει ήδη να έρθει σε επαφή με τον Κώστα Καραμανλή, προσεγγιζοντας τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών.

"Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επαφή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και θα ζητήσουμε φυσικά να μας δοθεί η σύμβαση - δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να μας δοθεί. Αλλά εν πάση περιπτώσει θέλουμε να μάθουμε όσα δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα ή να επιβεβαιώσουμε όσα ξέρουμε".

Ο κ. Λαμπρινος δήλωσε αγνοια για το εάν τίθεται ως προϋπόθεση βιωσιμότητας του αεροδρομίου στο Καστέλλι το " Νίκος Καζαντζάκης": "Δεν το γνωρίζω αυτό. Ούτε γνωρίζω εάν υποθηκευεται το αεροδρόμιο Ηράκλειο για το αεροδρόμιο Καστελλιου. Ξέρω ότι θα υπάρξει μια δανειοδότηση ενός πολύ σημαντικού ποσού προς το Ελληνικό Δημόσιο κι είναι φυσικό να ζητηθούν διασφαλίσεις από την δανειστρια τράπεζα".

Η θέση του Δήμου Ηρακλείου για το αεροδρόμιο Καστελλιου παραμένει "κατ' αρχήν θετική. Υπάρχουν αρνητικές παράμετροι. Κι εγώ τη γνώμη πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προς τη σμίκρυνση ή και την εξαφάνιση αυτών των αρνητικών παραμέτρων που θα παρουσιαστούν", υποστήριξε ο κ. Λαμπρινος.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Περιφέρεια

"Για ακόμη μια φορά βλέπουμε να γίνεται ένας σχεδιασμός χωρίς εμάς. Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον κ. Καραμανλή για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζομαστε απόλυτα με τον Δήμο Ηρακλείου για το σχέδιο που έχει", ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας:
"Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι για κάθε μικρό ή μεγάλο έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ή και την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία του νησιού, το μαθαίνουμε εκ των υστέρων".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπαρξει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, "και με την κάθοδο του πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε μαζί με τον Δήμο, αλλά και με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση που πρέπει να γίνει στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".

Η αξιοποίηση αυτή, είπε ο κ. Αρναουτακης, θα πρέπει να στηρίζεται επάνω στον "αγροδιατροφικο τομέα, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην Παιδεία μας"

"Δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς" ήταν το μήνυμα που έστειλε για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Ο κ. Αρναουτακης συμφωνεί απόλυτα με την άποψη που είχε εκφράσει προ ετών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ότι "δεν μπορεί να γίνει ένα άλλο... Ελληνικό το "Νίκος Καζαντζάκης""

Και αναγνωρίζοντας την (περιβαλλοντικη) επιβάρυνση που εχουν όλα αυτά τα χρόνια με το αεροδρόμιο οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει απόλυτα το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για την ευρύτερη περιοχή

"Διαχρονικά κάνεις δεν έρχεται να συζητήσουμε. Ο, τι μάθαινα, το μάθαινα πηγαίνοντας στα Υπουργεία που πηγαίνω κάθε εβδομάδα, συζητώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες ή με τους εκάστοτε γενικούς γραμματείς κι ενίοτε με κάποιους Υπουργούς" σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

"Αν θέλουμε να δούμε μια Κρήτη που θα πρωτοπορεί τα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε να δούμε μια Περιφέρεια που θα λειτουργει σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μια Περιφέρεια που θα στηρίζεται στους ανθρώπους της, δεν γίνεται να μην υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των φορέων της Κρήτης και των κεντρικών Υπουργείων. Είναι μια λάθος τακτική αυτή που ακολουθείται. Κι από τη στιγμή που θέλουμε να έχουμε ένα περιβαλλοντικο αποτύπωμα σοβαρό και υπεύθυνο, εμείς από την δική μας πλευρά θα διεκδικησουμε να έχουμε και λόγο και ρόλο" ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ