ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές…

Ο λογιστής γίνεται πιο απαραίτητος από ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και το επάγγελμά του.

No profile pic

Του Αντώνη Σφίγγα*


Με την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων της φετινής περιόδου και συνομιλώντας με αρκετούς συναδέλφους, εξάγεται το συμπέρασμα ότι αποτέλεσε την πιο δυσμενή περίοδο των τελευταίων ετών για τον κλάδο μας. Τα προβλήματα άρχισαν πολύ νωρίς. Το σύστημα υποβολής των δηλώσεων άνοιξε πολύ αργότερα από το αναμενόμενο με αρκετές «αρρυθμίες». Το μοναδικό κίνητρο για τους φορολογούμενους, για να επισπεύσουν την υποβολή, ήταν το επίδομα τέκνων (Α21), το οποίο καθυστέρησε αρκετά να «ανοίξει». Η προθεσμία λήξης της πρώτης φάσης υποβολής των αιτήσεων ήταν πολύ σύντομη. Tο αποτέλεσμα ήταν να πέσει το βάρος πάνω στους λογιστές για άλλη μία φορά, προκειμένου να προλάβουν, αφού η καθυστέρηση έστω και μίας ημέρας ισοδυναμεί με μετάθεση της είσπραξης του επιδόματος τους δύο μήνες αργότερα. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και το Ε3, το οποίο άλλαξε εντελώς, με τους συνάδελφους να τρέχουν σε σεμινάρια μέσα στην περίοδο των δηλώσεων, καταλαβαίνουμε πώς κύλησαν τα πράγματα.

           Θα ρωτήσει κάποιος ποια είναι η λύση... «Είσαι υπέρ των συνεχών παρατάσεων;». «Φυσικά και όχι, εάν αν η «καθαρή» περίοδος υποβολής των δηλώσεων είναι πέντε έως έξι μήνες και δεν υπάρχουν τα παραπάνω προβλήματα. Δυστυχώς, υπήρξαν συνάδελφοι «που έμειναν με τις δηλώσεις στα χέρια» και δεν πρόλαβαν. Θα αναρωτηθεί κάνεις διαβάζοντας, αν όλα τα παραπάνω είναι φαινόμενο της φετινής χρονιάς και αν όλα τα προηγούμενα χρόνια κυλούσαν ομαλά. Δεν είναι έτσι! Πάντα υπήρχαν αστοχίες. Πώς να ξεχάσει κανείς την «σιωπηρή» παράταση που είχαν δώσει πριν λίγα χρόνια και στη συνέχεια κατέφθαναν «βροχή» τα πρόστιμα στους φορολογούμενους θεωρώντας εκπρόθεσμες τις δηλώσεις τους.     

      Στα χρόνια της κρίσης το επάγγελμά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο περίπλοκο με προστιθέμενες αρμοδιότητες, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναλάβει οι δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ κτλ. Όλο και περισσότερες αιτήσεις γίνονται με κωδικούς taxisnet και ακούμε όλο και περισσότερους να λένε: «Ο λογιστής σας θα το κάνει.»… ακόμα και την αίτηση οικογενειακού γιατρού.

Ο λογιστής γίνεται πιο απαραίτητος από ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και το επάγγελμά του. Στόχος μας θα πρέπει να είναι, σε μία περίοδο που οι νόμοι αλλάζουν τόσο γρήγορα, να είμαστε ενημερωμένοι για τις συνεχείς αλλαγές και παράλληλα να σεβόμαστε το επάγγελμά του λογιστή.

 Να απαιτήσουμε, λοιπόν, μέσω των συλλογικών μας οργάνων να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία του Υπουργείου, ώστε να μην είμαστε «ξανά στο ίδιο έργο θεατές» και του χρόνου...

*O Αντώνης Σφίγγας είναι Λογιστής.

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση