ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ύφεση» + «ύφεση» = εκλογές

Το προσεχές Πάσχα θα δείξει εάν ύφεση στην πανδημία , αναλόγως πάντοτε του βαθμού και του επιπέδου της , θα επιτρέπει ώστε το εκλογικό σώμα συντόμως να οδηγηθεί (ή όχι) στις κάλπες !..

No profile pic

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

 

Η λογική του παρόντος κειμένου εστιάζει στον όρο «ύφεση» υπό δύο εκδοχές. Υπό την εκδοχή της «ύφεσης στην οικονομία» , και υπό την εκδοχή της «ύφεσης στην πανδημία»-COVID 19. 

Το «άθροισμα»  ή άλλως η «αιτιώδης  σχέση»  ανάμεσα στις δύο αυτές «υφέσεις» , οδηγεί στην «εξίσωση» του τίτλου του παρόντος κειμένου. 

Στη  λογική αυτή, συλλειτουργεί και η άποψη ότι το επικοινωνιακό, πολιτικό ή άλλως πως στενό επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθε άλλο από αφελές είναι. 

Τούτο βεβαίως επουδενί σημαίνει ότι το επιτελείο αυτό δεν  υποπίπτει σε σφάλματα, ή ότι δεν παρασύρεται σε λανθασμένες  εκτιμήσεις που (μπορεί να) «αναθεωρεί» στη συνέχεια, είτε αντικαθιστώντας πρόσωπα, είτε αντικαθιστώντας την ρητορική ή  άλλως το ίδιο το αφήγημα...

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι: α)  το στενό επιτελείο του Μαξίμου εκτιμά ορθά τις καταστάσεις και ότι β) συνεκτιμά τις επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ύφεσης στην πανδημία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί εκλογικά την συγκυρία ώστε ο κ. πρωθυπουργός να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, προκειμένου να προκηρυχθούν γενικές βουλευτικές εκλογές με το «επιχείρημα» (που θα γνωρίζει-μόνο !- ο κ. πρωθυπουργός) αντιμετώπισης  «σοβαρού εθνικού θέματος-λόγου»! 

 Ασφαλώς δεν διαφεύγει του στενού επιτελείου του Μαξίμου, ασχέτως πως δεν ομολογείται, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. πρωθυπουργού ήδη κάμπτονται στην κοινή γνώμη, όπως και ότι μετά την παρέλευση διετίας απο την διεξαγωγή των εκλογών, το εκλογικό σώμα δεν είναι ιδιαιτέρως «δεσμευμένο» με την αρχική επιλογή του. 

Κατά λογική ακολουθία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όλο και περισσότερο θα κάμπτονται λόγω της συγκυρίας που θα χαρακτηρίζει το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

Πέραν αυτών,  απολύτως βέβαιον είναι ότι τα δεδομένα της οικονομίας  δεν θα είναι απλώς οριακά, άλλά απόκρημνα! 

Αδιστάκτως βέβαιον είναι δε,  ότι οι συνέπειες της πανδημίας, τα λάθη περί το χειρισμό της απο τον Οκτώβριο του 2020 και μετά, καθώς  και η οικονομική δυσπραγία θα έχουν περιφέρει τα δυναμικά κυρίως στρώματα της κοινωνίας και ιδίως του «μεσαίου χώρου»  σε απόγνωση και θα κλονίζουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο σύνολο της Νέας Δημοκρατίας. 

Προς  την κατεύθυνση αυτή ,της γενικευμένης αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας  Δημοκρατίας ,μετά βεβαιότητος θα συμπαρομαρτούν και οι χειρισμοί περί τα εθνικά θέματα και ειδικότερα, τόσο όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο (κυρίως)  και όσον αφορά στη μετεκλογική ρητορική και διαχείριση της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την Βόρεια Μακεδονία.

Μια άλλη παράμετρος που μπορεί να απασχολεί το επιτελείο του κ. πρωθυπουργού είναι ότι οι εκλογές που θα προκύψουν από το Σεπτέμβριο του 2021 και μετά,  κάθε άλλο παρά θα αιφνιδιάσουν τα αντίπαλα κόμματα. 

Εκείνο που σίγουρα το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  γνωρίζει είναι ότι αφορά προνομία του πρωθυπουργού («πρωθυπουργοκεντρικό» ,άλλωστε, είναι το πολιτικό σύστημα δυνάμει των συνταγματικών κανόνων), να προκηρύξει εκλογές όποτε εκείνος το κρίνει σκόπιμο, θέτοντας την ατζέντα  του «αντικειμένου» των εκλογών, του λεγόμενου και «διακυβεύματος». 

Πρόδηλο είναι δε ότι με  βάση το «διακύβευμα»  θα επιχειρείται αποπροσανατολισμός απο τα κύρια προβλήματα που θα αφορούν  πρωτίστως την κοινωνική συνοχή και την οικονομική αντοχή και επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κυρίως των προσδοκιών του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» , του χώρου δηλαδή εκείνου της κοινωνίας που θα δώσει και τελικώς τη νίκη ή όχι!

Με βάση τον προαναφερόμενα οι επιτελείς του Μαξίμου θα πρέπει να αποφασίσουν αμέσως μετά το Πάσχα, εάν θα αιφνιδιάσουν εκλογικά τα λοιπά κόμματα.  

Έτσι εάν η ύφεση στην πανδημία θα το επιτρέπει, γιατί η ύφεση στην οικονομία θα το επιβάλλει, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να οδηγήσει το εκλογικό σώμα στις κάλπες! 

Γνωρίζει, άλλωστε,πολύ καλά ο κ. πρωθυπουργός ότι από τον Ιούνιο και μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης  θα έχουν πολύτιμο χρόνο να περιοδεύσουν την επικράτεια και να αποδομήσουν το μονοπώλιο της προπαγάνδας που η κυβέρνηση έχει.  Όσο δε και αν επιχειρήσει το επιτελείο του Μαξίμου να δημιουργήσει «κλίμα πόλωσης» , ακόμη και «διχασμού» λόγω έντασης των αντιπαραθέσεων, αυτό δεν θα αποδώσει εκλογικά όταν καταλαγιάζει με το χρόνο η αντίληψη του ορθού από το λάθος , του προσχηματικού και επιτηδευμένου από το αντικειμενικό και το αληθές! 

Επίσης τα  κόμματα  θα έχουν αρκετό (ίσως) χρόνο να συγκροτήσουν καλύτερα τις οργανωτικές αλλά και επικοινωνιακές δυνατότητες τους (όσες έχουν τέλος πάντων λόγω του επικοινωνιακού μονοπωλίου υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικώς υπέρ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη), καθόσον η πανδημία ήταν σοβαρό εμπόδιο  προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ιδού γιατί ο κ. πρωθυπουργός-υποβοηθούμενος και από ένα «ολόκληρο σύστημα»  επικοινωνίας προπαγάνδας αποπληροφόρησης και παραπληροφόρησης –θα αιφνιδιάσει εκλογικά,εάν επιχειρήσει προσφυγή στο λαό μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Τα προαναφερόμενα οδηγούν  στην βεβαιότητα ότι το προσεχές Πάσχα θα δείξει εάν ύφεση στην πανδημία , αναλόγως πάντοτε του βαθμού και του επιπέδου της , θα επιτρέπει ώστε το εκλογικό σώμα συντόμως να οδηγηθεί (ή όχι) στις κάλπες !..

 

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση