ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρόπος διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα

Στον προεκλογικό λόγο πρέπει να υπάρχει ισότητα ευκαιριών σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα

No profile pic

Του Γεωργίου Χ. Κουμάκη

Βρισκόμαστε σήμερα σε έντονη προεκλογική περίοδο εν όψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αρχηγοί των κομμάτων άρχισαν τις περιοδείες τους ανά την ελληνική επικράτεια και εκφωνούν προεκλογικούς λόγους κατά τους συνηθισμένους παλαιούς πατροπαράδοτους τρόπους, όταν δεν υπήρχε η τηλεόραση. Τότε ο τρόπος αυτός αποτελούσε μονόδρομο και αδήριτη αναγκαιότητα, αφού δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Τώρα όμως με την τηλεόραση εξέλιπε η αναγκαιότητα αυτή. Γι’ αυτό και στα προηγμένα κράτη κυρίως της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν εν πολλοίς αλλάξει τρόπους επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους, η οποία πλέον γίνεται κυρίως μέσω τηλεόρασης με τους διαλόγους. Η κατάργηση του παλαιού αυτού τρόπου επικοινωνίας, που κρύβει πολλές παγίδες, σταθερά εγκαταλείπεται από τα περισσότερα κράτη και υιοθετείται ο νέος, που είναι πιο προσιτός στους πολλούς και πιο ασφαλής προς συναγωγή συμπερασμάτων για την αξία και την ικανότητα των αρχηγών των κομμάτων.

Στον προεκλογικό λόγο πρέπει να υπάρχει ισότητα ευκαιριών σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, αφού στην αφετηρία του αγώνα οι αποστάσεις του ενός κόμματος από το άλλο πρέπει να είναι μηδενικές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δρομείς στους αγώνες στίβου. Η ζητούμενη όμως ισότητα και δικαιοσύνη δεν διασφαλίζεται με τον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής του αγώνα, αφού παρεμβάλλονται πολλά εμπόδια. Ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω.

1. Οι πολιτικές διοργανώσεις απαιτούν χρήματα και οπαδούς. Τα μεγαλύτερα κόμματα διαθέτουν περισσότερους, ενώ τα μικρότερα λιγότερους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν όλα τις ίδιες συγκεντρώσεις.

2. Τα κόμματα, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, προσφεύγουν στις Τράπεζες και λαμβάνουν υπέρογκα δάνεια, τα οποία τελικά δεν εξοφλούν , είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν μπορούν. Αυτό όμως επιβαρύνει αδικαιολόγητα τον κρατικό προϋπολογισμό εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι μετά δυσκολίας κατορθώνουν να επιβιώσουν. Ποτέ δεν καταδικάστηκε κόμμα να επιστρέψει τα δανεικά.

3. Τα κόμματα εκτός από τις Τράπεζες προσφεύγουν και στους πλούσιους χορηγούς των κομμάτων, με αποτέλεσμα αυτοί να ασκούν τεράστια επιρροή στα κόμματα προς ίδιος όφελος και σε βάρος των πολιτών.

4. Η προβολή και αναμετάδοση των προεκλογικών αυτών λόγων δεν γίνεται ισότιμα από την κρατική τηλεόραση ως θα όφειλε να κάνει.

5. Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι η ρητορική δεινότητα ορισμένων αρχηγών, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως θα ήθελαν να είναι, δίνοντας όχι μόνον ψευδή αλλά και διεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας, αφού κάνουν το μαύρο άσπρο. Γίνονται έτσι λαϊκιστές και δημαγωγοί, πράγμα που είναι άκρως επικίνδυνο, αφού συμπαρασύρουν το λαό σε δύσκολους ατραπούς, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο. Είναι καιρός λοιπόν να αλλάξει και στη χώρα μας ο προεκλογικός αγώνας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση