ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τέλος μιας σύγκρουσης για το τίποτα;

Για να οικοδομηθεί μια μόνιμη και αμετάκλητη ειρήνη θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από άλλες συνέπειες της σύγκρουσης

No profile pic

Του Δημήτρη Μιμή


Το να μεταβαίνεις από τον πόλεμο στην ειρήνη είναι μια μορφή επανάστασης.

                    Η βασκική εθνικιστική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ της Ισπανίας ( στα βασκικά σημαίνει Βασκική γη  και Ελευθερία ) ανακοίνωσε την διάλυση της μετά από 40 χρόνια τρομοκρατικής δραστηριότητας. Ιδρύθηκε το 1959 υπό την ισπανική δικτατορία, όταν κυβερνούσε ο Φράγκο. Κατά τη διάρκεια της ζωής της είχαμε πάνω από 800 θανάτους και χιλιάδες τραυματίες. Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Ισπανικό τύπο στις 16 Απριλίου   γράφει ότι  “αποφάσισε να θέσει τέρμα στον ιστορικό κύκλο και την λειτουργία της”. 

Το 2011 είχε ανακοινώσει την οριστική “παύση του πυρός” των τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία 40 χρόνια.  Οι Βάσκοι επηρεασμένοι από αριστερίστικες και μαρξιστικές- λενινιστικές ακραίες πρακτικές, οι οποίες βραχυκυκλώθηκαν, δεν μπόρεσαν να βρουν βιώσιμη λύση για τη χώρα των Βάσκων.

Ο απολογισμός της οργάνωσης θα γραφτεί σαν μια ολική ήττα χωρίς πολιτικά αποτελέσματα μπροστά σ΄ ένα βαρύ ανθρώπινο απολογισμό. Πιστεύω ότι το θέμα δεν θα λήξει διότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν οι Βάσκοι κρατούμενοι; Το θέμα αυτό θα πρέπει να λυθεί στη βάση του. Απαιτούνται δημοκρατικές διαδικασίες που αυτή τη στιγμή η Ισπανία δεν προτίθεται να δείξει. Τις διαθέσεις της τις βλέπουμε και με τους Καταλανούς.   Θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. 

Η ισπανική πλευρά θεωρεί ότι η ΕΤΑ είναι ένα τρομοκρατικό κίνημα το οποίο έχει νικηθεί από τη Δημοκρατία και ότι πρέπει να ζητήσει συγχώρεση  από τα θύματα της. Η Γαλλία,  που και αυτή  ήταν αντιμέτωπη με τους Βάσκους, βρίσκεται διαφορετικά τοποθετημένη από τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν το θέμα με μια αυστηρά  εγκληματική προσέγγιση και δεν διαπραγματεύονται.  Η Γαλλία που θεώρησε  την απόσυρση των όπλων σαν καλό νέο βλέπει το θέμα περισσότερο πολιτικά και τώρα με τη διάλυση της οργάνωσης θα περιμένουμε την αντίδραση της. Η ισπανικές αρχές   τώρα πρέπει να στραφούν στις διαπραγματεύσεις και να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της.

Ποια θα ήταν σήμερα η λογική λύση;   
Για να οικοδομηθεί μια μόνιμη και αμετάκλητη ειρήνη θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από άλλες συνέπειες της σύγκρουσης όπως η κατάσταση των θυμάτων, η αποκατάσταση, η αναγνώριση αλλά κυρίως οι Βάσκοι κρατούμενοι και οι οικογένειες τους. Σύντομα θα παρακολουθήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  ανακοίνωσης. Οι Ισπανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βασκικό ζήτημα είναι καθαρό πολιτικό και η λύση του λύνεται μόνο με διαπραγματεύσεις

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση