Τα συμπεράσματα από την Σαουδαραβική κρίση

Μηνάς Ρασούλης
Μηνάς Ρασούλης

Το μάθημα αυτό που απορρέει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση της Υεμένης, είναι μέχρι στιγμής, ότι το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούτι μόνο από αέρος, χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες.

Toυ Μηνά Ρασούλη

Έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου τύπου των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη , Ταξιάρχου Tahya Al Sari, στην Τουρκία και το Ιράν για τον υποστηρικτικό τους διπλωματικό ρόλο κατά τις επιθέσεις με UAV- Drones, στις Σαουδαραβικές εγκαταστάσεις της Aramco του προηγούμενου Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούτι , παρουσίασε περαιτέρω λεπτομέρειες και απειλές για την πρόσφατη επιχείρηση κατά των εγκαταστάσεων Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία σε συνέντευξη Τύπου της 18 Σεπ 2019 δηλώνοντας ότι :

«Η στάση του Ιράν και της Τουρκίας και όλοι όσοι υποστήριζαν την Υεμένη απαντώντας στους εχθρούς μας είναι αξιοθαύμαστη.

Αν ο πόλεμος και η επίθεση εναντίον της Υεμένης δεν σταματήσει , δεν θα σταματήσουμε και εμείς να απαντούμε άμεσα και σταθερά, ειδικά στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεκάδες στόχοι στο Αμπού Ντάμπι και στο Ντουμπάι έχουν ήδη επισημανθεί για επίθεση στο μέλλον».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Σαουδικής Συμμαχίας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις 18 Σεπτεμβρίου , ότι «εργάζονται για τον καθορισμό των ακριβών σημείων εκτόξευσης πυραύλων και αεροσκαφών και οι πληροφορίες θα παρασχεθούν μόλις ολοκληρωθούν ».

Υπογραμμίζεται , ότι το συγκρότημα πετρελαίου στην Buqayq στην ανατολική Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου παγκοσμίως με περίπου 6,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η επίθεση των ανταρτών της Υεμένης του Ansar Allah σε αυτή τη μονάδα πετρελαίου, η οποία απέχει τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα , από τις ελεγχόμενες περιοχές του Ansar Allah, αλλά και οι υποστηρικτικοί ρόλοι κρατών της περιοχής, έχει θορυβήσει τα επιτελεία των μεγάλων δυνάμεων .

Οι καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις , θα έχουν συγχρόνως και τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας και η συνέχιση αυτών των κτυπημάτων στο μέλλον μια και είναι η αρχή στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας θα αλλάξει την γεωπολιτική ισορροπία των εξουσιών της περιοχής. Ας θυμηθούμε και την χρήση των τουρκικών Drones και στο πεδίο των μαχών της Λιβύης. Οι μάχες της Υεμένης, αλλά και η Ιρανική επιρροή στην αραβική χερσόνησο, Αφρική και Μέση ανατολή, θα επιφέρουν επίσης πολλές αλλαγές και συμμαχίες .

Το μάθημα αυτό που απορρέει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση της Υεμένης, είναι μέχρι στιγμής, ότι το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούτι μόνο από αέρος, χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αντίθετα τους προηγούμενους μήνες οι αντάρτες Χούτι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν σοβαρά πλήγματα εναντίον της περιφερειακής υπερδύναμης . Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας με τον μοντέρνο εξοπλισμό μετά τους πολλαπλούς βομβαρδισμούς βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης για πόλεμο, για τον οποίο φαίνεται δεν είναι κατάλληλα ψυχολογικά προετοιμασμένος. Και αυτός είναι ένας ασύμμετρος άτακτος πόλεμος, ένας νέο είδος ανταρτοπόλεμου. Η Σαουδική Αραβία επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, δαπάνησε πάνω από 67 δις δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι επιθέσεις των Χούτι αναμένεται μάλιστα να πυκνώσουν, όπως οι ίδιοι δηλώνουν , αν και το ιστορικό φέτος με κτυπήματα πυραύλων από Υεμένη ήδη είναι μεγάλος .

Δεδομένης και της γενικότερης πολιτικο - στρατιωτικής έντασης στα στενά του Ορμούζ , το Ριάντ αποφεύγει συνεχώς να οξύνει τους τόνους.



*Μηνάς Ρασούλης , Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ