ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και ο τρόπος να το προσεγγίσουμε ακόμα σοβαρότερος.

No profile pic

Του Δημήτρη Μιμή

Είναι και αυτό ένα φαινόμενο των καιρών μας. Να όμως που διχάζει την κοινωνία μας. Τι έγινε λοιπόν και γίνονται τόσες συζητήσεις; Κάποια κορίτσια, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, εκτός παρελάσεως μπήκαν στην σειρά και παρέλασαν με το δικό τους τρόπο. Κανένας δεν τις αντιλήφθηκε και πέρασαν το μήνυμα τους με το δικό τους τρόπο. Δηλαδή παρέλασαν με διαφορετικό βηματισμό, που εμπνεύστηκαν από το Μonty Python΄ s Fllyin΄ s Circus προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Είναι μια τηλεοπτική παραγωγή, το ιπτάμενο τσίρκο που παρουσιάστηκε το 1969 στη Μ. Βρετανία. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και ο τρόπος να το προσεγγίσουμε ακόμα σοβαρότερος.

Καταλαβαίνω τη φιλοσοφία των κοριτσιών και ακόμα την κατάλαβα περισσότερο, όταν διάβασα την επιστολή που έστειλαν στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Απαιτούνται γνώσεις κοινωνιολογίας και κοινωνικής ψυχολογίας για να καταλάβεις την πράξη τους. Σε γενικές γραμμές, παρουσιάζουν με στρατιωτάκια την κοινωνία, ζητούν ελευθερία και όχι μιλιταρισμό. Γι΄ αυτό το λόγο και μπήκαν στην παρέλαση για να δείξουν ότι δεν είναι κουρδισμένα και δεν υπακούουν σε καλούπια. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που γράφουν το πώς τους αντιμετώπισαν, οι επίσημοι και οι θεατές. Μερικοί μάλιστα τις πέρασαν και για “προβληματικά παιδιά”, όπως γράφουν οι ίδιες στην επιστολή τους. Δεν θα σταθώ όμως σ΄ αυτά. Θα σταθώ στις δηλώσεις του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, κυρίου Γιάννη Βούρου οι οποίες ήταν εντελώς αψυχολόγητες. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις τα κορίτσια “γελοία υποκείμενα” . Αφ΄ ενός είσαι Δήμαρχος και αφ΄ ετέρου απευθύνεσαι σε παιδιά που σαφώς έχουν πιστεύω διαφορετική νοοτροπία. Κύριε Δήμαρχε σε ποια εποχή βρισκόμαστε. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πλέον ξεπερασμένες. Μα κάθε φορά στο διαφορετικό θα συμπεριφερόμαστε μ΄ αυτόν τον τρόπο; Απ ότι διάβασα λιγοστοί είναι αυτοί που υπερασπίστηκαν τα κορίτσια, οι περισσότεροι έβγαλαν τα πατριωτικά τους συναισθήματα και αυτό με θλίβει.

Τα διάφορα δρώμενα που συναντάμε εδώ και πολλά χρόνια πάντα μεταφέρουν ένα προβληματισμό όπως και αυτά το κορίτσια μετέφεραν τον δικό τους. Κάτι παρόμοιο συναντήσαμε φέτος και στη Γαλλία μέσα στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Γυναίκες εμφανίστηκαν με διάφορες συμβολικές ενέργειες όπως αυτή που παρουσίαζαν γυμνόστηθες γυναίκες φορώντας κόκκινες κουκούλες παριστάνοντας την Μαριάννα, το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκεί δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία ούτε το θεώρησαν προσβολή για το σύμβολο της Γαλλίας. Το είδαν σαν ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα. Εμείς εδώ όλα τα βλέπουμε διαφορετικά και ζητούμε ενόχους σε κάθε πράξη, ακόμα και αν είναι καλλιτεχνική.

Δυσκολεύουμε να πάρω θέση, ως προς αυτό που έπραξαν, αν ήταν ατιμωτικό για τη σημαία μας. Αν όμως αφήσουμε το χρόνο να περάσει όλοι θα το θυμόμαστε και θα γελάμε. Δεν ήταν κάτι το σοβαρό. Πιστεύω ότι αυτά τα κορίτσια, αν κάποια στιγμή τα χρειαστεί η πατρίδα θα σταθούν πρώτα στη γραμμή κρατώντας τη σημαία μας και θα είναι πιο ένθερμα απ΄ άλλους που σχολιάζουν την πράξη τους.

Λοιπόν, δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για ανεύρεση των κοριτσιών αλλά κυρίως κάποιας μορφής τιμωρία, άλλωστε δεν κρύφτηκαν. Ήθελαν μονάχα να περάσουν το μήνυμα τους και το πέρασαν πολύ σωστά, με τον αρνητικό τρόπο που και αυτός είναι ένας τρόπος μάθησης πολύ ισχυρός που τον συναντάμε συχνά στη διαφήμιση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση