ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα Κριτήρια της ψήφου και ο Σταύρος Αρναουτάκης
Για τον απλό πολίτη, η Περιφέρεια φαίνεται σαν απόμακρος θεσμός με αόριστες αρμοδιότητες.
Του Γιώργου Στεφανίδη*
Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων: για τον απλό πολίτη, η Περιφέρεια φαίνεται σαν απόμακρος θεσμός με αόριστες αρμοδιότητες.
Πράγματι δεν είναι σαφής ο ρόλος της και η συνεισφορά της στην καθημερινότητα .
Εννοείται ότι ο ρόλος των Περιφερειακών συμβούλων είναι σημαντικός : αποτελούν την γέφυρα ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους Δήμους και τους κατοίκους τους, παραμένει όμως ότι, συχνά επηρεάζει την ψήφο η κομματική προσέγγιση.
Στην ΚΡΗΤΗ όμως σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η διαχρονική επιτυχία του Σταυρου Αρναουτάκη εξηγείται κατ‘αρχήν από το ενωτικό πνεύμα, τον συγκρητισμό που έχει κάνει πράξη, όπως και απο την επιλογή δραστήριων Αντιπεριφερειαρχών και ικανών συμβούλων .
Το έργο του είναι σημαντικό και αναγνωρίσιμο.Το πρόγραμμά του εύληπτο και συγκροτημένο.
Εξ’άλλου πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι γνώστης των κυβερνητικών μηχανισμών και , σημαντικότατο , των διεθνών προγραμμάτων και της υλοποίησής τους. Στο σημείο αυτό έχω άμεση εμπειρία ήδη από την πρώτη του υλοποίηση διεθνών συνεργασιών,ενώ είναι , όσο το δυνατόν , να είναι παρόν στα σημασιολογικά γεγονότα του νησιού.
Σε επίπεδα Δήμου τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Στους μεσαίους και μικρούς Δήμους ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι οικείοι στους πολίτες, αφού οι επαφές διευκολύνονται με τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το βασικό κριτήριο της Δημοτικής ψήφου είναι η δημιουργία μιας ικανοποιητικής καθημερινότητας στον τρόπο ζωής και της συνθήκες εργασίας.
Η ΚΡΗΤΗ έχει μερικούς μεγάλους Δήμους , που παραμένουν σε ανθρώπινο μέγεθος.
Εδώ, στα κριτήρια ψήφου προστίθεται η αναμφισβήτητη αναπτυξιακή και πολιτισμική της αποτελεσματικότητα .
*Ο Γιώργος Στεφανίδης είναι Πρόεδρος «ΕΛΓΑ, Ελληνογαλλική Αντιπαράθεση», Γάλλο ελληνικός οργανισμός που από το 1980 προωθεί και υποστηρίζει επιστημονικά τις διασυνδέσεις των Ο.Τ.Α. των δύο χωρών.