ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα γεωγραφικά σύνορα σε μια Digital εποχή

Καθώς τα γεωγραφικά σύνορα κατά μια έννοια καταργούνται , η ανταλλαγή ιδεών, ηθών, εθίμων & κουλτούρας, απέχουν μερικά «κλικ» μακριά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας

Τα γεωγραφικά σύνορα σε μια Digital εποχή

Ας ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Και δεν εννοώ τα χερσαία ή τα υδάτινα. Πολιτικά ή γεωγραφικά όρια πολιτικών οντοτήτων ή νομικών αρμοδιοτήτων, όπως κυβερνήσεις, κράτη ή τοπικές διοικητικές περιοχές εντός ενός κράτους. 

Εννοώ τα ήδη κατηργημένα σύνορα μιας ψηφιακής εποχής στην οποία περπατάμε με γοργούς ρυθμούς.  

Οι συναλλαγές και η επικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών (εντός & εκτός Ελλαδικών συνόρων) (επανα)νοηματοδοτούνται στο χώρο και στο χρόνο, επισπεύδονται μέσα από τις νέες ψηφιακές δυνατότητες επικοινωνίας, τα συστήματα πραγματικού χρόνου, την οπτικοποίηση και τη διεθνή διασυνοριακή κινητικότητα - mobility.

Καθώς τα γεωγραφικά σύνορα, τα οποία άλλοτε χώριζαν τους λαούς και τις χώρες μεταξύ τους, κατά μια έννοια καταργούνται , η ανταλλαγή ιδεών, ηθών, εθίμων & κουλτούρας, απέχουν μερικά «κλικ» μακριά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας. 

Με την πρόοδο των digital τεχνολογιών, το internet έχει μεταβληθεί σε ένα καθημερινό «ραντεβού» για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει χωρίς αμφιβολία  ένα δυνατό εργαλείο. Ίσως το πιο δυνατό.

Ο αριθμός των χρηστών τους ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια, τα social media διαπλάθουν την κοινή γνώμη δημιουργώντας μια νέα ψηφιακή δημόσια σφαίρα συζήτησης, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την πολιτική έκφραση και την συμμετοχή των χρηστών.

Η αμεσότητα και η ταχύτητα στον χρόνο διάδρασης μέσω των Social Media , έδωσε στους απλούς ανθρώπους - «συνδεδεμένους χρήστες» την δυνατότητα να διαμορφώνουν σκέψεις και γνώμες, καθώς επίσης έχει την «κρυφή» δύναμη να αναδιαμορφώσει την συμμετοχική δημοκρατία και να επηρεάσει την ανθρώπινη ευημερία σε όλες τις κοινωνίες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει στην πράξη τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση και οργανώνει κάτι πολύ ευρύτερο από το ψηφιακό κόμμα (https://digitalsociety.gr/), κάτι πιο ανθρωποκεντρικό από την ψηφιακή διακυβέρνηση. Την Ψηφιακή Κοινωνία.

Τα γεωγραφικά & κοινωνικά «σύνορα» καταργούνται ουσιαστικά.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ακούγονται ανάγκες, προτάσεις και ιδέες από όλους τους πολίτες, τους συλλογικούς φορείς και τον απόδημο Ελληνισμό. Υποστηρίζει την οργάνωση των φίλων και μελών του κινήματος για την προώθηση θέσεων βελτίωσης της καθημερινότητας, την παραγωγή προτάσεων πολιτικής και όλα αυτά με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, που διευκολύνει με την αμεσότητα και την άρση των γεωγραφικών περιορισμών. 

Και αν αυτό δεν ωδή στην δημοκρατία τότε τι είναι;

 

Η Θεοδώρα Γιαχνάκη είναι Γεωγράφος, MS.c στην «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία & Ανάπτυξη», Social Media Marketer & Υπεύθυνη Επικοινωνίας & ΜΜΕ της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση