του Δημήτρη Μιμή
Πια είναι σήμερα η πραγματικότητα στα σχολεία μας όσο αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων; Διαβάστε το παρακάτω: Το κουδούνι του σχολείου κτυπά που σημαίνει διάλειμμα στην αυλή και το σύνθημα πέφτει: εμπρός ανοίξτε τα κινητά σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στα σχολεία μας.
Αν το πρώτο πράγμα που βλέπετε το πρωί όταν ανοίγετε τα μάτια σας είναι το κινητό ή το συμβουλεύεστε για να βρείτε απαντήσεις σ΄ όλες τις ερωτήσεις σας τότε είστε εξαρτημένος απ΄ αυτό.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει πάρει σημαντική θέση στη ζωή των νέων και όχι μόνο. Η χρήση όμως στο σχολείο μπορεί να αποτελέσει τη βάση πολλών κακών όπως την έλλειψη συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, διαδικτυακή παρακολούθηση ή έκθεση σε βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Έχομε μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών που αναγνωρίζουν ότι το κινητό τους αποσπά την προσοχή όταν κάνουν τις εργασίες τους.
Γνωρίζετε πόση ώρα κάθε μέρα το παιδί σας ξοδεύει στο κινητό του τηλέφωνο; Έχετε σκεφτεί τι πραγματικά κάνει εκεί; Είμαι σίγουρος ότι ένας στους δύο γονείς δεν γνωρίζει για να δώσει απάντηση. Να γνωρίζουν οι γονείς ότι το κινητό μας αποκαλύπτει όλη την αλήθεια αλλά και το κρυμμένο πρόσωπο των εφήβων. Αυτό βέβαια δεν θα πει ότι θα πρέπει να ψάχνομε τα κινητά των παιδιών να μαθαίνουμε τα μυστικά του. Αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.
Το κινητό έχει σχεδιαστεί για να μας κάνει εξαρτημένους. Μετά από χρόνια από την εμφάνιση τους αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιβλαβείς επιδράσεις του στην υγεία μας όπως διαταραχές ύπνου, χαμηλή συγκέντρωση και να μην είμαστε παραγωγικοί.
Σήμερα λόγω όλων αυτών των αποκαλύψεων, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, παρουσιάζεται θα έλεγα μια κίνηση η οποία επιδιώκει την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Είναι όμως σωστό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια απαγόρευση; Θυμάμαι ένα σύνθημα από τον Μάη του ’68 που έγραφαν στους παρισινούς τείχους οι εξεγερμένοι νέοι και αυτό ήταν: “Απαγορεύεται το απαγορεύεται”. Σκέπτομαι μήπως μια τέτοια απαγόρευση φέρει αντίθετα αποτελέσματα και μου έρχονται στο μυαλό διάφορες λύσεις.
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου μονάχα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διδακτικής δραστηριότητας πρέπει να απαγορευτεί. Αυτό γίνεται επιτυχώς στις Πανελλήνιες Εξετάσεις μάλιστα χωρίς διαμαρτυρίες. Η χρήση στο διάλλειμα θα πρέπει να ορίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό του σχολείου. Η απαγόρευση δεν θα πρέπει να αφορά τις εκπαιδευτικές χρήσεις του κινητού τηλεφώνου που αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και εποπτεύονται από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.
Τέλος συνιστώ όλοι να κάνουμε μια αποτοξίνωση, όχι να πετάξουμε τα κινητά αλλά να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε και να επικοινωνούμε σωστά με τους άλλους ανθρώπους.