ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέσεις που «πέφτουν»... στη σιωπή !
"Πολλές φορές οι διαφορές μέσα σ΄ ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μικρές και καθημερινές και άλλες πάλι μόνιμες και με ακραίες συμπεριφορές."
της Κατερίνας Μαλλιωτάκη
Όλα τα ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Η λέξη σχέση αν και γένους θηλυκού χρειάζεται δύο άτομα για να επικοινωνήσει, να διαφωνήσει, να μαλώσει, να συμφωνήσει και να σχετιστεί. Τα σημεία τριβής σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις εκφράζονται διαφορετικά σε κάθε ζευγάρι δημιουργώντας διαφωνίες και εντάσεις και αυτό γιατί ο καθένας μαλώνει ή σιωπά ανάλογα με τον ψυχικό του κόσμο, τον φόβο και την ανασφάλεια του..
Πολλές φορές οι διαφορές μέσα σ ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μικρές και καθημερινές και άλλες πάλι μόνιμες και με ακραίες συμπεριφορές. Αν αποκωδικοποιήσουμε όμως ένα καυγά θα δούμε μέσα του μια συναισθηματική φόρτιση που ψάχνει να βρει απεγνωσμένα διέξοδο για να λύσει ένα πρόβλημα. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο η ρήξη ή ο καυγάς είναι ένα σημάδι ότι κάποιος προσπαθεί έστω και μ ένα αρνητικό τρόπο να βγει από το αδιέξοδο. Το αντίθετο όμως, η σιωπή δηλαδή, υποθάλπει προβληματικές συμπεριφορές που υποδηλώνουν την δυσκολία της σχέσης.
Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα λίγο σφαιρικά. Σίγουρα μια σχέση με συνεχείς καυγάδες ή διαφωνίες δεν είναι ότι το καλύτερο αλλά είναι ένα μέσο ν εκφράσουμε το συναίσθημα μας, να πούμε την άποψη μας, ν επιχειρηματολογήσουμε και να βρούμε, ας είναι και κατά το ήμισυ μια λύση. Το πρόβλημα δημιουργείτε από την στιγμή που έχουμε προσπαθήσει, έχουμε μιλήσει και νοιώθουμε ότι δεν έχουμε εισακουστεί. Εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο κάθε σχέσης γιατί ο καθένας κλείνεται ερμητικά πια στο καβούκι του , παύει να προσπαθεί και να ελπίζει και έτσι αφήνει την σχέση να βαλτώσει μέχρι έως ότου να χαθεί.
Ο πιο σημαντικός εχθρός μιας σχέσης είναι τελικά η σιωπή. Η σιωπή δηλώνει αμέσως έλλειψη επικοινωνίας. Η σιωπή εχτός από κουφή είναι και μουγκή και αναγκάζει το ζευγάρι να βάζει τα προβλήματα του κάτω από το χαλί όπως κλασικά λέγεται. Η σιωπή κρύβει θλίψη, παράπονο, και αίσθημα εγκατάλειψης. Η σιωπή είναι η καταδίκη που επιβάλλεται στο ζευγάρι, δημιουργώντας ένα εσωτερικό μονόλογο υποθετικών σεναρίων, που δεν μπορούν ν απαντηθούν όμως από τον άλλον. Η σιωπή κρύβει θυμό. Όχι τον θυμό που εκφράζεται φανερά, αλλά επιδεικτικά.. σιωπηλά μα και κραυγαλέα.
Η επικοινωνία είναι το απαραίτητο διαβατήριο για να βγεις από την σιωπή. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μια σχέση. Είναι ο πιο υγιής και αποτελεσματικός τρόπος για την σταθερότητα της. Οι έντονες συγκρούσεις μπορούν να επιταχύνουν την εκτόνωση ωστόσο οι μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι οι σιωπές μεταξύ των ζευγαριών βαλτώνουν ένα γάμο γιατί λειτουργούν σαν μια χύτρα ταχύτητας που συσσωρεύει τον ατμό, όμως με μια απλή κίνηση μπορεί ν εξοστρακίσει το καπάκι!
Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε εσωτερική διαμάχη, και είναι θυμωμένος ή απογοητευμένος, και δεν τολμά για οποιονδήποτε λόγο να εκφράσει ανοιχτά τη διαμάχη αυτή, τότε η εσωτερική ένταση διοχετεύεται στην επικοινωνία του με τους άλλους. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθούμε να φερθούμε «πολιτισμένα», η αγανάκτηση, ο θυμός και η θλίψη αποτυπώνονται στην ψυχή μας και καταπονούν το σώμα μας.
Αν αγνοήσουμε λοιπόν το συναίσθημα μας ή την αντίθεση μας σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας ευχαριστούν αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό μας. Για αυτό καλό είναι να εκφράζουμε κάθε συναισθηματική μας κατάσταση με τέτοιο τρόπο που να μην θίγει τον συνομιλητή μας, ούτε και την προσωπικότητα του. Είναι σημαντικό να ακούμε με τα δικά του αυτιά και να βλέπουμε με τα δικά του μάτια, ώστε να μην τον αντιμετωπίζουμε ως αντίπαλο αλλά ως σύντροφο και συνοδοιπόρο ζωής στα δύσκολα μονοπάτια μας.